Foto: stock.xchng
Valdība piektdien ārkārtas sēdē vienojās no nākamā gada pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi paaugstināt no 21% līdz 22%, elektrībai piemērot pilno PVN likmi 22%, bet samazinātās PVN likmes paaugstināt no 10% līdz 12%. Tāpat nākamgad dubultos "mājokļa nodokļa" likmes.

Par to žurnālistus piektdien informēja premjers Valdis Dombrvskis ("Vienotība") un finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība").

Mājokļa nodokļa likme pašlaik ir atkarīga no īpašuma kadastrālas vērtības - ēkām ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu tā ir 0,1% no kadastrālās vērtības, ar vērtību no 40 001 līdz 75 000 latu – 0,2%, ar kadastrālo vērtību virs 75 000 latu – 0,3%. Izmaiņas paredz, ka nākamgad likmes dubultos un tās būs attiecīgi 0,2%, 0,4% vai 0,6% no kadastrālās vērtības.

Dombrovskis skaidroja, ka, paaugstinot PVN pamatlikmi un samazināto likmi, valsts budžets iegūs 68 miljonus latu, bet "mājokļa nodokļa" celšana dos 6,9 miljonus latu.

Sestdien paredzētajā ārkārtas valdības sēdē ministri plāno izšķirties arī par to, cik lielā mērā mazinās ministriju budžetus. Provizoriskie aprēķini liecina, ka kopumā tie varētu būt 20 miljoni latu, taču premjers atzina, ka šis skaitlis varētu mainīties, un līdzekļu samazinājums būs visās ministrijās. Šajos 20 miljonos latu nav ierēķināti taupības pasākumi ministriju pārvaldītajās sfērās, bet gan tikai pašu ministriju centrālo aparātu budžeti.

Jau ziņots, ka valdība turpina saspringtu darbu pie nākamā gada budžeta projekta, kuru cer iesniegt Saeimā jau 7.decembrī. Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie priekšlikumi paredz nākamā gada budžeta konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā. Sociālā budžeta stabilizācijas pasākumi nākamgad valsts budžetam varētu dot papildu ieņēmumus 106,6 miljonu latu apmērā, savukārt citi izdevumu samazināšanas un ieņēmumu palielināšanas pasākumi dotu fiskālo efektu 173,4 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!