Foto: Shutterstock

Pagājušā gada laikā Valsts ieņēmumu dienests (VID) 219 nekustamo īpašumu nozarē strādājošiem uzņēmumiem konstatējis fiktīva uzņēmuma pazīmes, piektdien konferencē "Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?" sacīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Tie ir 2,7% no visiem uzņēmumiem, kuriem konstatētas fiktīva uzņēmuma pazīmes, kā arī 1,7% no nekustamo īpašumu nozarē strādājušo uzņēmumu kopskaita.

Tāpat pērn 226 nozares uzņēmumi pēc VID ierosinājuma ir izslēgti no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra, un 83,3% gadījumu pamatojums bija PVN deklarācijas neiesniegšana.

Pētersone informēja, ka pērn 918 nekustamo īpašumu nozarē strādājošiem uzņēmumiem ir apturēta saimnieciskā darbība. 28 no šiem uzņēmumiem ir novērsuši konstatētos pārkāpumus, un tiem saimnieciskā darbība ir atjaunota.

Kopumā pērn valstī saimnieciskā darbība tika apturēta aptuveni 24 000 uzņēmumu.

Pētersone norādīja, ka galvenās problēmas nozarē ir fiktīvas darījuma vērtības norādīšana, kas neatbilst reālajai tirgus vērtībai, kā arī tas, ka fiziskās personas, strādājot nekustamo īpašumu nozarē, nereģistrējas kā saimnieciskās darbības veicēji.

"Vidēji gadā VID konstatē aptuveni 100 fiziskas personas, kuras strādā nekustamo īpašumu jomā un nereģistrējas kā saimnieciskās darbības veicēji," piebilda Pētersone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!