Foto: DELFI
No nākamā gada 1.janvāra minimālā alga tiks palielināta no esošajiem 320 eiro līdz 360 eiro mēnesī, pirmdien, 10. novembrī, lēma valdība.

Kā informē Finanšu ministrija (FM), tādējādi tikšot pildīts valdības deklarācijā noteiktais mērķis mazināt ienākumu nevienlīdzību Latvijā.

"Priekšvēlēšanu laikā tika uzsvērts, ka nepieciešams turpināt iesākto darbu pie iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības mazināšanas, kā arī palielināt minimālo mēnešalgu. Šo solījumu valdība ir izpildījusi, tomēr mums jāturpina iesāktais un jāvirzās arī uz diferencēta neapliekamā minimuma ieviešanu, tādējādi atbalstot mazo algu saņēmējus," skaidro finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Progresīvo iedzīvotāju ienākumu nodokļa neapliekamo minimumu plānots ievies ar 2016.gadu, to paaugstinot mazo algu saņēmējiem, vidējo algu saņēmējiem neapliekamo minimumu saglabājot tuvu esošajam apmēram, savukārt algām, kas būtiski pārsniedz vidējo algu valstī, to nepiemērojot. Vienlaikus plānots paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošu personu, izvērtējot iespēju piemērot lielākus atvieglojumus par otro un katru nākamo bērnu ģimenē.

Plānots, ka minimālā alga no 2015.gada tiks palielināta visās trijās Baltijas valstīs. Latvijā no 320 eiro tā tiks palielināta uz 360, Lietuvā - no 290 eiro uz 300, savukārt Igaunijā minimālā alga mēnesī tiks palielināta no 355 uz 390 eiro.

Lai turpinātu darbu pie ienākumu nevienlīdzības mazināšanas, FM līdz 2015. gada 30. aprīlim iesniegs izskatīšanai valdībā informatīvo ziņojumu ar priekšlikumu diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanai ar 2016. gadu, kompleksi izvērtējot iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus un darbaspēka nodokļu sloga mazināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!