Foto: Publicitātes foto
Nodokļu maksātājiem – gan fiziskām personām, gan juridiskām personām – sniegs atbalstu nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai, paredz valdībā atbalstu guvušais jaunais likumprojekts.

Valsts kontrole konstatējusi, ka nepiedzenamo nodokļu, proti, to parādu apmērs, kuriem ir iestājies piedziņas noilgums, vai kurus nevar piedzīt, jo nodokļu maksātājam nav naudas līdzekļu un mantas, uz ko vērst piedziņu, apjoms ik gadu palielinās.

Kā vērš uzmanību Finanšu ministrija (FM), šāds stāvoklis bieži vien ir paša nodokļu maksātāja apzināti radīts, personai izvēloties turpmāk stādāt un naudu saņemt "ēnu ekonomikā", zinot, ka šajā gadījumā uz to tiktu vērsta parādu piedziņa.

Līdz ar to likumprojekts paredz ieviest atbalstu nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai uz diviem gadiem, nosakot, ka nodokļu maksātājam, samaksājot nodokļa pamatparādu, 21 dienas laikā pēc pilnas nodokļa pamatparāda summas nomaksas tiek dzēsta ar nodokļu parādu saistītā nokavējuma nauda un soda nauda.

Uz atbalstu varēs pieteikties nodokļu maksātāji – gan fiziskās personas, gan juridiskās personas, liecina likumprojekta anotācija. Atbalsts nodokļu maksātājam ir paredzēts uz visiem nodokļu, kas ieskaitāmi valsts budžetā un ko administrē Valsts ieņēmumu dienests (VID), veidiem.

Likumprojekts arī paredz atsevišķas nodokļu maksātāju kategorijas, kam nebūs tiesību pieteikties uz atbalstu. Piemēram, ja tiesa attiecībā uz nodokļu maksātāju ir pieņēmusi lēmumu par maksātnespējas procesa pasludināšanu.

Vienlaikus likumprojekts paredz noteikt minimālo atbalsta pamatparāda mēneša maksājumu: fiziskām personām vismaz 15 eiro, juridiskām – vismaz 100 eiro.

VID administrēto budžeta maksājumu kopējais parāds uz šī gada 1. janvāri bija 1 360,2 miljoni eiro, no tā 986,97 miljoni eiro (73%) bija pamatparāds, savukārt 373,23 miljoni eiro (27%) – nokavējuma nauda.

Plānots, ka likums "Par atbalstu nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai" stāsies spēkā līdz šī gada 1. oktobrim un nodokļu maksātājam būs tiesības trīs mēnešu laikā pieteikties atbalsta nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai saņemšanai. Kā valdības laikā uzsvēra finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), "šis ir vienreizējs pasākums".

Likumprojektā ietvertās izmaiņas paredz maijā apstiprinātās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!