Foto: LETA

Nodokļu parādi budžetam ir ap miljardu latu, kas ir ļoti liels apjoms, taču šis ir pirmais gads, kad situācija ir stabilizējusies un parādi nepieaug, LNT raidījumam “900 sekundes” otrdien atzina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Ināra Pētersone.

Viņa atzīmēja, ka nodokļu parādi budžetam pieauguši no 2008.gada un šis ir pirmais gads, kad pieaugums apstājies. VID ir centralizējis parādu piedziņu un šā gada astoņos mēnešos piedziņas rezultātā budžetā iekasēti 165 miljoni latu, kas ļauj secināt, ka centralizācija devusi labus rezultātus. Tāpat VID savu darbu šobrīd vērsis uz jauno parādu piedziņu, kas VID speciālistu darba rezultātā tiek iekasēti daudz efektīvāk.

Pētersones vērtējumā, šā gada budžets pildās salīdzinoši labi, īpaši valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas iekasēts krietni vairāk, nekā plānots, bet nedaudz sliktāk sokas ar uzņēmumu ienākuma nodokļa un muitas nodokļa ieņēmumu plāna izpildi.

VID vadītājas vērtējumā, palielinoties algām, nodokļi pieaug un tas liecina, ka ne tik daudz pieaugušas algas, cik samazinājusies aplokšņu algu sadaļa. Pētersone atzina, ka ēnu ekonomikas līmenis Latvijā ir augsts. "Es domāju, ka nē, vaicāta, vai aplokšņu algas ir iespējams izskaust," sacīja Pētersone. Viņa gan atzina, ka citās valstīs šis aplokšņu algu apjoms ir mazāks.

Vaicāta par iespējamo jauna nodokļu ieviešanu, Pētersone atzina, ka tas ir papildus darbs, sakot: "Man ļoti gribētos, lai šie lēmumi būtu izsvērti".

Tāpat Pētersone atgādināja, ka VID ģenerāldirektora krēsls nav mans pašmērķis, norādot, ka ar "Vienotības" pārstāvjiem viņai nav bijušas sarunas, no kurām būtu iespējams secināt, ka ar viņas kandidatūru VID vadītāja postenim šajā politiskajā spēkā būtu kāda neapmierinātība.

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V) apņēmies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam virzīt pašreizējo šī amata pienākumu pildītāju Ināru Pētersoni, savukārt partijas biedri vēlas saprast, kāpēc tieši Pētersone un vai kāds no citiem kandidātiem nav piemērotāks.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!