Foto: LETA
Pēc vairāk nekā trīs stundu garas sēdes Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vēl nepieņēma galīgajā lasījumā jauno Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumprojektu. Par vairākām normām, tostarp uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) atlaižu apjomu ziedojumiem, deputāti vienosies trešdien.

Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumprojekts paredz, ka peļņu no kapitāla, kas nav reinvestēta atpakaļ uzņēmuma attīstībā, apliks ar 20% lielu UIN. Tas vienlaikus paredz, ka reinvestētajai peļņai tiks piemērota 0% nodokļa likme.

Budžeta komisijas sēdē deputāti otrdien vētīja teju 120 likumprojektam iesniegtos priekšlikumus. Vairums no tiem gan bija redakcionāli precizējumi.

Kā uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS), jaunais Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumprojekts ir viens no diviem atslēgprojektiem, uz ko balstās visa jaunā nodokļu reforma. Veicot izmaiņas šajā likumprojektā, būtu jāveic tās arī pārējos nodokļu reformas paketē esošajos likumprojektos.

Likumprojekts paredz noteikt UIN likmi 20% apmērā no bruto summas par sadalīto peļņu. Šobrīd UIN likme ir 15%.

Kā skaidroja Finanšu ministrijā (FM), pāreja no visas iegūtās peļņas aplikšanas ar nodokli uz dividendēs sadalāmās peļņas daļas aplikšanu mudinās privātos uzņēmumus reinvestēt iegūto peļņu.

Jaunais modelis paredz UIN maksāšanu atlikt līdz brīdim, kad peļņa tiek sadalīta vai citādā veidā novirzīta citiem uzdevumiem, kas nenodrošina uzņēmuma turpmāku attīstību.

Likumprojekts paredz, ka aprēķinātās dividendes turpmāk tiks apliktas uzņēmuma līmenī, piemērojot 20% UIN likmi, līdz ar to fiziskās personas saņemtās dividendes netiks apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Arī pārējai peļņai, kura tiek novirzīta tādu izdevumu segšanai, kuri nenodrošina turpmāku uzņēmuma attīstību, tiks piemērota 20% UIN likme. Ja esošajā regulējumā taksācijas periods ir gads, likumprojektā noteikts, ka jaunais taksācijas periods ir viens kalendārais mēnesis.

Jaunais UIN modelis neparedz avansa maksājumu veikšanu (izņemot pārejas posmā par periodu no 2018. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam), kas, kā paredz FM, ievērojami uzlabos uzņēmuma naudas plūsmu.

Vienlaikus komisija lēma piemērot lielākas UIN atlaides ziedojumiem, taču nevienojās vēl par konkrētiem skaitļiem. Vien zināms, ka lielāku UIN atlaižu piemērošana ziedojumiem notiks uz alkoholisko dzērienu, alus un cigarešu akcīzes nodokļa rēķina.

Proti, trešdien Budžeta komisijai vēl būs jālemj par straujāku likmju celšanu alkoholiskajiem dzērieniem, alum un cigaretēm. Pēc tam tiks lemts par UIN atlaižu lielumu.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš deputātus gan aicināja "nebendēt kaut ko labu" un uzmanīgi vētīt kompensējošos pasākumus. Tāpat viņš sēdē atsaucās uz Igaunijas laikraksta "Postimees" vēstīto, ka nākamgad līdz pat pusei valstī patērētā alus un trešdaļai degvīna tiks pirkts Latvijā, un, pēc ražotāju aprēķiniem, Igaunijas valsts nodokļu ieņēmumos zaudēs līdz pat 170 miljoniem eiro.

Vēstīts, ka UIN reformas mērķis ir veicināt tautsaimniecības attīstību, stimulējot uzņēmumus lielāku peļņas daļu atstāt uzņēmumā un veicinot investīciju pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!