Foto: AFI
Notikumi ASV, kur republikāņu un demokrātu nespēja vienoties par valsts budžetu novedusi pie valdības darba apturēšanas, uzskatāmi parāda, pie kā noved ultimāti budžeta veidošanas procesā.

Šādu viedokli otrdien, 15.oktobrī pauda premjers Valdis Dombrovskis (V), kurš pats pagājušajā nedēļā izvērsa politiskās konsultācijas, lai nodrošinātu Saeimas vairākuma atbalstu valdības izstrādātajam 2014.gada valsts budžetam, vidēja termiņa budžeta ietvaram 2014.-2016. gadam un budžetu pavadošo likumprojektu paketei.

Dombrovskis uzskata, ka saistībā ar situāciju ASV vislielākās bažas patlaban saistāmas ar ASV politiķu spēju tomēr panākt vienošanos par valsts parāda griestu paaugstināšanu.

"Ar ļoti lielu varbūtību, vienošanās tiks panākta, jo ASV apzinās tos riskus, kas iestājas selektīvas maksātnespējas gadījumā," optimistiski noskaņots ir Latvijas valdības vadītājs, kurš atgādina, ka gadījumā, ja vienošanās netiks panākta, pasaules lielākā ekonomika nespēs segt savas parādsaistības un var iestāties ASV selektīva maksātnespēja, kas radīs satricinājumu pasaules finanšu tirgos.

Vaicāts, vai šāda scenārija gadījumā būtu apdraudētas arī Latvijas iespējas finanšu tirgos aizņemties līdzekļus, kas nepieciešami, lai refinansētu krīzes laikā saņemto Eiropas Komisijas aizdevumu, Dombrovskis uzsvēra, ka ASV selektīvās maksātnespējas sekas uz globālo finanšu tirgu patlaban ir grūti prognozēt.

"Nekas tāds vēl nav piedzīvots, riskus ir pat grūti aptvert," sacīja premjers.

Saskaņā ar Valsts kases mājaslapā pieejamo informāciju, Latvijai nākamgad Eiropas Komisijai jāatmaksā 702,8 miljonus latu jeb miljardu eiro liels aizdevums, bet 2015. gadā – 843,4 miljonus latu liels aizdevums. Turklāt 2015.gadā Latvijai vēl jāatmaksā 42,2 miljoni latu Pasaules Bankai.

"Delfi" jau vēstīja, ka šā gada oktobra sākumā ASV valdība bija spiesta apturēt savu iestāžu darbu, jo republikāņi kā priekšnoteikumu jaunā fiskālā gada finansējuma piešķiršanai izvirzījuši prasību apturēt demokrātu pārstāvja - prezidenta Baraka Obamas panāktās veselības aprūpes sistēmas reformu īstenošanu.

Vienošanās par valsts parādsaistību griestu paaugstināšanu ASV politiķiem jāpanāk līdz 17.oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!