Foto: LETA
Uz vienu gadu tiks atlikta jaunu kadastrālo vērtību noteikšana nekustamajiem īpašumiem, tādējādi 2017. gadā tās tiks saglabātas pašreizējā līmenī, paredz Saeimā ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstītie likuma grozījumi.

Likuma grozījumus atbalstīja 85 deputāti.

Līdz šim bija paredzēts, ka no 2017. gada 1. janvāra kadastrālās vērtības būtu jāaprēķina, nodrošinot to atbilstību nekutamā īpašuma tirgus cenām vidēji 85% apmērā, iepriekš portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Kā skaidro likumprojekta autori, nosakot kadastrālo vērtību jaunajiem mājokļiem atbilstoši tirgus situācijai, vietām veidosies nesamērīgs nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums. Piemēram, jaunajos projektos vērtības pieaugums paredzams divas reizes.

Likuma grozījumi paredz, ka jauno kadastra vērtības aprēķinu sāks piemērot no 2018. gada 1. janvāra. Savukārt kadastrālo vērtību bāzi 2018.-2019. gadam izstrādās atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū, kāda tā bija uz 2015. gada 1. jūliju.

Tieslietu ministrijas (TM) apkopotā informācija liecina, ka dzīvokļi jaunajos projektos veido apmēram 5% no dzīvokļu kopskaita. To ir apmēram 32 tūkstoši.

Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumi izstrādāja TM pēc tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) iniciatīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!