Foto: F64

Nevalstiskās organizācijas (NVO) aicina Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) nodrošināt, ka Finanšu ministrija (FM) izpilda valdības uzdevumu vienoties ar NVO par jaunu nodokļu regulējumu uzņēmējiem, kas ziedo NVO, portālu "Delfi" informē Latvijas Pilsoniskā alianse.

Valdība, apstiprinot Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018. - 2021. gadam, pieņēma lēmumu, ka FM, sagatavojot jauno Uzņēmuma ienākuma nodokļa likuma projektu, ir jāvienojas ar NVO par tādu nodokļu regulējumu, kas nodrošina pietiekamu uzņēmēju ekonomisko motivāciju ziedot NVO. Taču FM gandrīz divu mēnešu laikā nav atradusi laiku sarunai ar NVO par iecerētajām izmaiņām, klāsta aliansē.

Pēc organizācijas teiktā, daudzu nozaru NVO pārstāvji jau aprīlī pauda savu satraukumu par FM iecerēm faktiski atteikties no uzņēmēju ekonomiskas motivēšanas ziedot NVO.

"Pašreiz spēkā esošais regulējums ļauj uzņēmējiem saņemt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atvieglojumu, ja tas izvēlas ziedot daļu no uzņēmuma peļņas NVO. Sākotnējās FM ieceres paredzēja šo stimulu atcelt vispār," klāsta aliansē, skaidrojot, ka pēc NVO protestiem pēdējā mirklī Ministru kabineta apstiprinātajās Valsts nodokļu politikas pamatnostādnēs tika iekļauts uzdevums FM diskutēt ar NVO pārstāvjiem un saglabāt ekonomisku stimulu uzņēmējiem, kas ziedos tām NVO, kas ieguvušas sabiedriskā labuma statusu.

Tiesa gan, šādas diskusijas joprojām nav notikušas – FM ir sagatavojusi Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma projektu, kas tika nosūtīts saskaņošanai arī ar NVO, taču divu mēnešu laikā nav atradusi laiku satikties ar NVO un pārrunāt iespējamo regulējumu attiecībā uz ziedojumiem un UIN.

Piedāvātais atvieglojuma apjoms ir vairākas reizes sliktāks nekā spēkā esošais modelis, secina Latvijas Pilsoniskā alianse.

NVO ir aprēķinājušas, ka šādas izmaiņas radīs ziedojumu apmēra ievērojamu kritumu. Ja 2016. gadā NVO tika ziedoti 97 miljoni eiro, sagaidāms, ka pēc iecerēto nodokļu izmaiņu pieņemšanas saņemto ziedojumu apjoms saruks apmēram piecas reizes – līdz 20 miljoniem eiro, lēš biedrība.

NVO vēršas pie Kučinska, aicinot uzdot FM nodrošināt dialogu ar NVO un saglabāt tādus nosacījumus, lai uzņēmēji ziedotu NVO vismaz pašreizējā apmērā.

Latvijas Pilsoniskā alianse apvieno 125 biedru organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!