Foto: PantherMedia/Scanpix
Paaugstinot akcīzes nodokli cigarillām, no nākamā gada varētu palielināt aktieru un mūziķu algas, paredz Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) sagatavotais priekšlikums nākamā gada valsts budžeta projekta otrajam lasījumam.

Kā portālu "Delfi" informēja Kultūras ministrijā (KM), NA priekšlikums paredz atalgojuma palielināšanu mūziķiem un aktieriem par 10% no 2017. gada 1. maija.

Kā finansējuma avots atalgojuma palielināšanai iecerēti ieņēmumi no akcīzes nodokļa izlīdzināšanas cigarillām, palielinot to līdz cigarešu likmes līmenim.

KM nākamā gada budžeta projektā paredzējusi atalgojuma pieaugumu vairākās nozarēs strādājošiem kultūras darbiniekiem.

Pašlaik budžeta projektā no 2017. gada 1. janvāra paredzēts palielināt valsts budžeta dotāciju atalgojuma pieaugumam izrāžu un koncertu apkalpojošajam personālam, par vidēji 15% palielinot atalgojumu tehniskajam personālam, gaismotājiem un skaņotājiem.

Arī gatavojot priekšlikumus 2018. gada budžetam, KM par savu galveno prioritāti izvirzīs atalgojuma palielināšanu kultūras iestādēs strādājošajiem – īpaši muzeju, arhīvu un bibliotēku speciālistiem, informēja ministrijā.

Jau vēstīts, ka 1000 cigāriem vai cigarillām noteikta 45 eiro liela akcīzes nodokļa likme. Savukārt cigaretēm noteikta 60 eiro liela akcīzes nodokļa likme un 25% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas.

Ja cigarešu mazumtirdzniecības cena ir trīs eiro par cigarešu paciņu, kurā ir 20 cigaretes, tad akcīzes nodoklis ir 1,87 eiro un pievienotās vērtības nodoklis 0,52 eiro, liecina Finanšu ministrijas aprēķini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!