Foto: DELFI

Saskaņā ar Latvijas Pašvaldību savienības aprēķiniem, pašvaldību izlīdzinātie ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju nākamajā gadā pieaugs vidēji par 28 eiro, bet apmēram divām trešdaļām pašvaldību summa, ko tās uz vienu iedzīvotāju varēs tērēt papildus, nepārsniegs 25 eiro gadā.

Vismazākais pieaugums pēc Finanšu ministrijas piedāvājuma būs Aizkraukles novadā – par 3 eiro uz vienu iedzīvotāju gadā. Tālāk seko Jēkabpils ar 8 eiro pieaugumu, Cesvaines novads un Rugāju novads ar 9 eiro pieaugumu, kā arī Daugavpils un Pāvilostas novads, kur pieaugums būs tikai 12 eiro uz vienu iedzīvotāju gadā.

Savukārt lielākais ieņēmumu pieaugums uz vienu iedzīvotāju gadā aprēķināts Garkalnes novadam – 151 eiro, kam seko Babītes novads ar 112 eiro pieaugumu, Mārupes novads ar 85 eiro pieaugumu un Jūrmalas pilsēta, kur pieaugums būs 76 eiro uz vienu iedzīvotāju gadā.

Gatavojoties domes sēdei, LPS ir veikusi arī pašvaldību ekspresaptauju, par provizoriskajiem aprēķiniem saistībā ar papildus izdevumiem minimālās algas palielināšanai. Tās rezultāti liecina, ka papildu izdevumi 2015. gadā saistībā ar minimālās mēneša darba samaksas palielināšanu būs aptuveni 25 miljoni eiro. Aptaujas rezultāti rāda, ka apmēram 20 % pašvaldību nākošgad plānotais ieņēmumu palielinājums būs mazāks par nepieciešamajiem papildu līdzekļiem darba samaksas paaugstināšanai.

Jau ziņots, ka valdība un LPS piektdien, 5. decembrī, paplašinātajā Ministru kabineta komitejas sēdē nespēja vienoties par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu sadales principu maiņu.

Valdība pašvaldībām piedāvā arī turpmāk IIN ieņēmumus sadalīt tādā pašā apmērā, kā līdz šim – 80% pašvaldību budžetā un 20% valsts budžetā.

Savukārt pašvaldību ieskatā 2015.gadā IIN ieņēmumu sadales proporcija jāmaina par labu pašvaldībām, tām novirzot 86% no IIN ieņēmumiem. Tiesa gan, tiek piedāvāti arī alternatīvi priekšlikumi – palielināt pašvaldībām piekrītošo IIN ieņēmumu daļu no 80% līdz 81% (14 miljoni eiro) vai atteikties no IIN likmes samazināšanas 2015.gadā, ja valdība nespēj pašvaldībām kompensēt darbaspēka nodokļu samazinājumu (aptuveni 48 milj. eiro). IIN vietā pašvaldības piedāvā samazināt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!