Foto: F64
Valdība ar saviem sociālajiem un sadarbības partneriem – Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS) nedēļas laikā plāno vienoties par to, kā nākamgad tiks samazināti darbaspēka nodokļi.

To pēc pirmdien, 12. augustā notikušās sarunas, kuras laikā  LTRK, LDDK un LBAS vadība tika iepazīstināta ar Finanšu ministrijas piedāvājumu, sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Jau trešdien, 14. augustā Finanšu ministrijas piedāvātie varianti, kas paredz atteikties no likumā jau nostiprinātās apņemšanās nākamgad par 2 procentpunktiem samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), tā vietā par 1 procentpunktu samazinot darba ņēmēju maksātās sociālās iemaksas un straujāk ceļot IIN atvieglojumus zemāk atalgotajiem iedzīvotājiem, diskutēs Reformu vadības grupā.

LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs un LTRK viceprezidents Aigars Rostovskis pēc tikšanās ar premjeru un Finanšu ministrijas pārstāvjiem teica, ka uzņēmēju organizācijas vēl analizēs Finanšu ministrijas piedāvājumu.

Pēc Gavrilova teiktā, LDDK par svarīgāko aspektu uzskata iespējamo nodokļu izmaiņu ietekmi uz tautsaimniecības izaugsmi un uzņēmējdarbības vidi Latvijā, proti, to, vai Finanšu ministrijas piedāvātās izmaiņas veicinās iekšzemes kopprodukta pieaugumu.

Savukārt LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone piebilda, ka būtiski, lai arī jaunais darbaspēka nodokļu samazināšanas scenārijs nodrošinātu tikpat lielu ekonomisko ieguvumu, cik lielu efektu būtu devusi likumā jau nostiprinātā IIN likmes samazināšana.

Dombrovskis, skaidrojot iemeslus, kādēļ valdība viena gada laikā mainījusi savu skatījumu uz darbaspēka nodokļu sloga samazināšanai īstenojamiem soļiem, skaidroja, ka pret IIN likmes samazināšanu iestājušās pašvaldības, kas valdībai pārmet vēlmi "risināt savas problēmas uz pašvaldību rēķina" un eksperti, kuri norādījuši, ka prioritātei jābūt nabadzības un ienākumu nevienlīdzības mazināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!