Foto: DELFI

Lai veicinātu zemes īpašnieku izvēli lauksaimniecībā izmatojamo zemi (LIZ) pārdot zemniekiem, pēc Zemnieku saeimas (ZSA) iniciatīvas kopā ar Zemkopības ministriju (ZM) un Finanšu ministriju (FM) tika rasts risinājums – šiem zemes pārdevējiem par šo darījumu divus gadus nebūs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), portālu informēja Zemnieku Saeima.

Plānots, ka atvieglotais nodokļu režīms būs spēkā 2 gadus no 2014.gada jūlija līdz 2016.gada jūlijam un gadījumos, kad lauksaimniecības zemi pirks lauksaimnieks, ikvienam pārdevējam par šo darījumu nebūs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Pašlaik likums par Iedzīvotāju ienākuma nodokli paredz, ka, lai pārdevējam nebūtu jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, viņam ir jāatbilst vismaz vienam no pieciem kritērijiem, kas noteikti likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Pašlaik ar nodokli neapliek ienākumu no lauksaimniecības zemes pārdošanas, ja ir izpildīti visi likumā noteiktie nosacījumi. Zemes pircējam jābūt komercsabiedrībai, individuālajam komersantam vai zemnieku saimniecība vai saimnieciskās darbības veicējam.

Vismaz vienā taksācijas periodā no pēdējiem trim pirmstaksācijas periodiem vairāk nekā pusi no pircēja saimnieciskās darbības ieņēmumiem jābūt lauksaimnieciskās darbības vai arī šī persona no Eiropas Lauksaimniecības virzības un garantiju fonda saņem atbalstu kā jaunais lauksaimnieks.

Lauksaimniecības zemes pārdevējam savukārt jābūt lauksaimniecisko darbību veicējam vai personai, kura pirms lauksaimnieciskās darbības pārtraukšanas, sasniedzot pensionēšanās vecumu, nodarbojusies ar lauksaimniecisko darbību, vai arī personai, kurai kā bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekam atjaunotas īpašuma tiesības uz zemi, kas pēc tās lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme.
Tāpat atvieglojumus varēja saņemt persona, ka zemi ieguva no lauksaimnieciskā darbības veicēja vai saņēma šo zemi dāvinājumā no laulātā radinieka.

Sagatavotos grozījumus likumā Saeimai iesniegs ZM, un lauksaimnieki sagaida, ka Saeimas deputāti atbalstīs šīs normas ieviešanu.

Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš atzīst, ka šobrīd, iegādājoties zemi, lauksaimnieki saskaras ar situācijām, kurās zemes pārdevējs neatbilst likumā noteiktajiem kritērijiem, lai saņemtu nodokļa atvieglojumu.

"Tas, pirmkārt palielina darījuma cenu, bet otrkārt, pārdevējam nav atšķirības vai zemi pārdot vienkārši investoram, vai tomēr lauksaimniekam, kuram tā nepieciešama ražošanai. Ņemot vērā, ka pēdējā laikā zemes iztirgošana ārzemniekiem notiek ļoti intensīvi, meklējām risinājumus kā motivēt zemes īpašniekus izlemt par labu zemniekam. Ja nesāksim risināt šo jautājumu jau tagad, drīz Latvijas lauksaimnieki var palikt bez lauksaimniecībā izmantojamās zemes, tādēļ esam gandarīti par Zemkopības ministrijas un Finanšu ministrijas atbalstošo nostāju un domājam, ka arī Saeima novembrī atbalstīs šo priekšlikumu. Ceram, ka šis risinājums mudinās arī zemes īpašniekus pašlaik iznomāto lauksaimniecībā izmantojamo zemi tomēr pārdot lauksaimniekiem. Jo ieguvēji būs ne tikai zemes pārdevēji un lauksaimnieki, bet visa valsts kopumā," uzsver Lazdiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!