Foto: DELFI

Kultūras ministrija (KM) veikusi budžeta pārskatīšanu, lai 2016. gada budžeta izdevumus varētu samazināt par 1 661 174 eiro, izdevumu samazinājumu neattiecinot uz tiešiem kultūras satura veidotājiem, informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa-Bebriša.

Lielākais samazinājums - 1 339 677 eiro - veikts uz muzeju pārcelšanās izdevumu uz Muzeju krātuvju kompleksu Pulka ielā 8, Rīgā, rēķina. Šādu finansējumu bija plānots piešķirt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēkas restaurācijas un rekonstrukcijas darbu pārcelšanās un aprīkojuma iegādes izdevumu segšanai.

Vairāk nekā miljona eiro lielu 2016.gada budžeta izdevumu samazinājumu uz muzeju pārcelšanās rēķina var veikt, jo Muzeju krātuvju kompleksa pabeigšanas termiņš no 2016.gada pārlikts uz 2018.gadu.

249 003 eiro lielu ietaupījumu izdosies iegūt, samazinot Nacionālā kino centra līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, bet par 40 000 eiro samazināti sagatavošanās izdevumi Latvijas dalībai Londonas grāmatu tirgū 2018.gadā viesu valsts statusā, savukārt 32 494 eiro ietaupījumu KM izdevies rast, pārskatot telpu nomas un komandējuma izdevumus.

Jau ziņots, ka augusta beigās valdība panāca vienošanos par 3% samazināt visu ministriju budžetus, izņemot Aizsardzības, Iekšlietu, Izglītības un zinātnes un Veselības ministriju budžetus. Tajā pašā laikā premjerministre Laimdota Straujuma (V) uzsvēra, ka no budžeta samazinājuma necietīs neviena ministrija, jo kopumā nākamā gada budžetā ir pieaugums - papildus 2015.gadā pieņemtajiem lēmumiem par nākamā gada budžetu nākamgad ieņēmumi plānoti par 189 miljoniem eiro vairāk.

Saeima par nākamā gada valsts budžetu galīgajā lasījumā varētu lemt 5. novembrī.

Savukārt pirmajā lasījumā par budžetu varētu lemt 20. oktobrī, bet likumprojektu nodošana komisijām varētu notikt 8. oktobrī. Tas ir provizoriskais valsts budžeta pieņemšanas grafiks, tāpēc tajā iespējamas izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!