Foto: LETA

Nākamā gada valsts budžeta likumprojekta paketē ir vairāki likumu grozījumi, kas neattiecas uz budžetu, pirmdien pēc Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdes portālam "Delfi" norādīja komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS).

Vucāns skaidroja, ka plašas diskusijas par to, vai tas attiecas uz nākamā gada budžetu, būs gan par grozījumiem Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kas paredz auto nodokli piesaistīt mašīnas oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzumam, gan par grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz samazināt elektroenerģijas cenas energointensīvajiem uzņēmumiem, diferencējot obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra.

Vienlaikus, ejot cauri budžeta paketei, Vucāns fiksējis, ka bez iepriekš minētājiem vēl varētu būt pāris likumu grozījumi, kas neattiecas uz nākamā gada budžetu. Tostarp likumprojekti, kas skar izglītības sfēru.

Vaicāts, vai runa ir par Izglītības likuma grozījumiem, kas paredz no darba atlaist nelojālus pedagogus un izglītības iestāžu vadītājus, komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka tie ir grozījumi, kas būtu diskutējami nozares komisijā, piesaistot ekspertus. Tāpat deputāts pieļāva, ka arī grozījumi Augstskolu likumā varētu būt diskutējami.

Viens no kritērijiem, kā komisija pētīs, vai likumprojektiem ir jābūt nākamā gada budžeta paketē, būs tas, vai likumprojekta anotācijā būs norādīta ietekme uz budžetu. "Ja mēs redzam, ka pievienotajā sadaļā ir apaļas nullītes, tad ir skaidrs, ka tā ir vienkārši līdzekļu pārdale ministrijas iekšienē. Kur atbilstošās normas ir iespējams saregulēt, neliekot budžeta paketē," skaidroja Vucāns.

"Mērķis ir sen zināms, tā ir iespēja ļoti ātrā tempā normu, kuru citādi iestrēgtu likumdošanas procesā, mēģināt izvirzīt cauri, izvairoties no publiskas un plašas diskusijas ar nozari," tā, komentējot ministriju vēlmi likumu grozījumus iekļaut budžeta pavadošajos likumprojektos, skaidroja Vucāns.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) gan komisijas sēdē izvairījās spriest, kuriem likumprojektiem nebūtu jāpavada budžets, atstājot to "respektablās komisijas" ziņā.

Viņš uzsvēra, ka zina, ka par transportlīdzekļa nodevu būs diskusijas, kā arī par OIK reformu.

Ziņots, ka finanšu ministre piektdien Saeimā iesniedza 2017. gada budžeta projektu un 57 pavadošo likumprojektu paketi, kā arī likumprojektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2017. – 2019. gadam.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,066 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro. Līdz ar to, salīdzinot ar 2016. gada budžetu, budžeta ieņēmumi nākamgad pieaugs par 664 miljoniem eiro jeb gandrīz 9%, bet budžeta izdevumi – par 681 miljonu eiro jeb 8,9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!