Foto: AFI
Tuvāko divu līdz trīs nedēļu laikā valsts plāno dibināt akciju sabiedrību, kura vēlāk kļūs par banku, kas pārņems sadalītās "Parex bankas" "labo" daļu, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Tas izriet arī no Finanšu ministrijas (FM) atzinuma par valdības otrdien skatīto likumprojektu, ar kuru Privatizācijas aģentūrai (PA) ļauts novirzīt piecus miljonus latu no privatizācijas rezerves fonda pamatkapitāla palielināšanai, lai nodrošinātu "Parex" akciju pārvaldīšanu.

Valdība otrdien slēgtajā sēdē atbalstīja ieceri dibināt jaunu akciju sabiedrību "Parex" restrukturizācijai, pēc sēdes apstiprināja ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

FM valdību informē, ka, īstenojot Ministru kabineta atbalstīto "Parex banka" restrukturizāciju, VAS "Privatizācijas aģentūra" ir ierosinājusi izskatīt iespējas jauno banku dibināt valstij, izdalot šim mērķim līdzekļus no valsts budžeta un attiecīgi grozot likumu "Par valsts budžetu 2010.gadam". Tāpat PA ierosina pārskatīt līdz šim VAS "Privatizācijas aģentūra" (PA) uzņemto/esošo saistību pret Valsts kasi refinansēšanu, tādējādi pat mainot akciju sabiedrības "Parex banka" akciju īpašuma tiesības.

FM arī norādījusi, ka likumprojekta par PA pamatkapitāla izmaiņām tālāka virzība "būtu atbalstāma gadījumā, ja VAS "Privatizācijas aģentūra" arī turpmāk risina ar akciju sabiedrības "Parex banka" pārvaldību saistītos jautājumus".

FM informē, ka jaunajā kredītiestādādē 100% kapitāla piederēs valstij PA personā.

Tāpat valdība uzdeva PA pēc Eiropas Komisijas (EK) atļaujas saņemšanas "Parex bankas" restrukturizācijas plānam palielināt jaunās bankas pamatkapitālu līdz valsts atbalsta restrukturizācijas plānā paredzētajam apmēram, kas pašlaik ir aptuveni 103 miljoni latu, bet vēl tiks precizēts pirms aktīvu nodošanas jaunajai bankai, saskaņojot plānu ar EK. Kapitāla finansēšanas resursu avots būs daļa no Valsts kases jau iepriekš veiktajiem noguldījumiem "Parex bankā".

Ministru kabinets paralēli ir akceptējis arī Latvijas pozīciju sarunām ar "Parex bankas" otro lielāko akcionāru Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) par tās iesaisti divās pēc "Parex bankas" restrukturizācijas izveidojamajās vienībās – jaunajā bankā un risinājuma bankā. Turpmākās sarunas ar ERAB valdība uzdeva vest Privatizācijas aģentūrai, informē FM.

Otrdien arī sāka darboties vietne www.jaunabanka.lv, kurā interesentiem pieejama informācija par jaunās bankas izveidi. Lapā tiks sniegta bankas klientiem un sabiedrībai aktuālā informācija līdz restrukturizācijas procesa noslēgumam, kad juridiski darbu uzsāks abas restrukturizētās daļas, informē "Parex".

Arī šobrīd valsts īpašumā esošo "Parex bankas" akciju pārraugs ir PA - tai pieder 76,6% "Parex" akciju. Tādēļ bija nepieciešams palielināt PA pamatkapitālu, ko valdība atļāva 12.maijā. Savukārt otrdien valdība nolēma atļaut PA pamatkapitāla palielināšanai novirzīt privatizācijas rezerves fonda līdzekļus. Šim lēmumam gan vēl jāgūst atbalsts Saeimā.

Jau ziņots, ka valdība no diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā. Šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!