Foto: Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portāla "Manabalss.lv" priekšlikums par pārmaksāto nodokļu automātisku izmaksāšanu šķiet vienkāršs, bet tam ir vairākas problēmas, norāda Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 000 parakstu par pārmaksāto nodokļu automātisku izmaksāšanu. Iniciatīvas autore Ludmila Andrejeva uzsvēra, ka ir jādod iespēja saņemt pārmaksātos nodokļus arī tiem iedzīvotājiem, kuri neizprot, viņasprāt, sarežģīto dokumentu aizpildīšanas sistēmu, nelieto internetbankas un nav ieguvuši augstāko juridisko/ekonomisko izglītību, tomēr strādā un maksā nodokļus.

Jarockis atzina, ka FM kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) ir jau vērtējusi iespēju veikt pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu automātiski uz personu kontiem. "Lai gan "Mana balss" iniciatīvas ideja sākotnēji liekas samērā vienkārša, tomēr, papētot to, rodas vairāki problēmjautājumi," piebilda FM pārstāvis.

Pirmkārt, attiecībā uz to, kā VID uzzinās personas bankas konta numuru, uz kuru pārskaitīt personas pārmaksāto nodokli. Jarockis stāstīja, ka personai pašai ir tiesības izvēlēties vietu un veidu kā saņemt pārmaksātos nodokļus. Informācija, kas ir darba devēja rīcībā, ne vienmēr ir VID rīcībā, turklāt personai var būt vairāki bankas konti.

Otrkārt, persona var būt guvusi ienākumus ārvalstīs vai tādus ienākumus, par kuriem VID rīcībā nav informācijas, kā rezultātā automātiska nodokļa pārmaksa var radīt negatīvas sekas personai nākotnē, kad tiek saņemta informācija par maksājamo nodokli no nedeklarētā ienākuma. "Problēma ir tajā, ka persona nav izteikusi savu gribu, vai tā vēlas ar pārmaksāto nodokli segt kādu aktuālu nodokļa maksājumu, piemēram, par pēctaksācijas gadā pārdotu nekustamo īpašumu," skaidroja FM pārstāvis.

Treškārt, valstīs ar augstu ēnu ekonomikas īpatsvaru no ienākuma nodokļa teorētiskajiem aspektiem neiesaka veikt automātisko ienākumu nodokļa atmaksu, jo tādējādi personas, piemēram, nevar konstatēt, vai tās patiesie ienākumi tiek uzrādīti nodokļu administrācijai.

"Mūsuprāt, jau šobrīd VID izveidotā elektroniskā gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijas forma ir tāda, kuru ir iespējams aizpildīt arī vienkāršoti - tikai pieprasīt datus no VID rīcībā esošajām datu bāzēm, norādīt personas bankas kontu, uz kuru veikt pārmaksātā nodokļa pārskaitījumu, un elektroniski iesniegt deklarāciju. Minētās deklarācijas aizpildīšana, ja vien persona nevēlas atgūt attaisnotos izdevumu vai deklarēt citus ienākumu veidus, neaizņem vairāk kā piecas minūtes," pauda Jarockis.

VID mājaslapā ir arī informatīvs uzskates materiāls par to, kā sagatavot un elektroniski iesniegt gada ienākuma deklarāciju, ar vizuālu materiālu un aprakstu katras deklarācijas rindiņas aizpildīšanai soli pa solim. Nepieciešamības gadījumā iespējams arī saņemt VID klātienes palīdzību deklarācijas aizpildīšanā un iesniegšanā.

"FM kopā ar VID turpinās vērtēt iespējas arī turpmāk vienkāršot administratīvo slogu iedzīvotājiem, tostarp turpinot uzlabot IT risinājumus un sadarbību ar nodokļu maksātājiem," sacīja Jarockis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!