Foto: AP/Scanpix

Pirmdien Pārtikas nozares padomes sanāksmē nolemts neatbalstīt Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu par akcīzes nodokļa paaugstināšanu un ieviešanu atsevišķām pārtikas produktu grupām, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijas (ZM) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Kaspars Funts.

Latvijas pārtikas ražotāju un lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas sanāksmē uzsvēra, ka akcīzes nodokļa ieviešana vājinātu pārtikas ražotāju konkurētspēju gan vietējos, gan eksporta tirgos. Turklāt citu valstu pieredze norāda, ka šādu nodokļu ieviešana nesasniedz savu mērķi, bet tikai vājina vietējo ražotāju pozīcijas tirgū.

Pārtikas ražotāji sēdē prognozēja, ka nodokļu sloga palielinājuma dēļ varētu celties pārtikas produktu cenas, veidoties nevienlīdzīga konkurence ar kaimiņvalstu uzņēmumiem, sarukt iedzīvotāju pirktspēja un nozares ražošanas apjoms, kā arī tiktu veiktas mazākas iemaksas valsts budžetā. Tāpat tika uzsvērts, ka tam būtu negatīva ietekme uz saistītajām nozarēm, piemēram, lauksaimniecību.

Atsevišķu pārtikas produktu grupu aplikšana ar jaunu nodokli pasliktinātu uzņēmējdarbības vidi Latvijā, kā rezultātā mūsu valsts pārtikas ražotāji pārceltu galaproduktu ražotnes uz Lietuvu, Igauniju un citām valstīm, kur šādi nodokļi nepastāv, skaidroja ražotāji.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz ziņu aģentūru LETA jau vēstījis, ka VM sagatavojusi priekšlikumus nākamā gada budžeta ieņēmumu palielināšanai par teju 30 miljoniem eiro, rosinot noteikt akcīzes nodokli arī šokolādei, sālij, cukuram un citiem produktiem.

Kā vēstīts, ZM neatbalsta VM priekšlikumu par akcīzes nodokļa ieviešanu atsevišķām pārtikas produktu grupām, jo jaunu nodokļu ieviešanai un administrēšanai būtu nepieciešami papildu finanšu līdzekļi, sarežģīta administrēšana un kontrole, nebūtu iespējams pārliecināties par akcīzes nodokļa nomaksu, kā arī pastāvētu risks palielināties minēto produktu nelegālajam apgrozījumam.

"Pašreizējā situācijā, kad pārtikas nozare izjūt Krievijas Federācijas noteiktās sankcijas un aktīvi meklē jaunus eksporta tirgus, kā arī nostiprina savas pozīcijas vietējā tirgū, šāds Veselības ministrijas priekšlikums no mūsu puses nav atbalstāms," uzsvera zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!