Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) aicina valdību atbildīgi rīkoties, izskatot Labklājības ministrijas (LM) rosinātos grozījumus pensiju likumā, kam ir liela fiskālā ietekme uz valsts budžetu. Tos atbalstot, ikvienai nozarei jābūt gatavai izdevumu samazināšanai, portālu "Delfi" informē FM.

Ņemot vērā Eiropas Komisijas prognozes par to, ka Latvijai 2016. gada budžeta sagatavošanā būs jāveic konsolidācija 0,3% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), pirms grozījumu pensiju likumā pieņemšanas valdībai jābūt skaidram redzējumam par to, kurām nozarēm un kādā apjomā būs jāsamazina izdevumi, lai nodrošinātu LM iniciatīvu.

Pensiju palielināšana ir ļoti svarīgs jautājums, lai uzlabotu to saņēmēju finansiālo situāciju un labklājību, tomēr, kā uzsver FM, "LM virzītie grozījumi pensiju likumā 2016. gada budžetā pilnībā izsmeļ jebkādas iespējas citām nozarēm nodrošināt jau piešķirtos līdzekļus, piemēram, skolotājiem, ārstiem, medmāsām, policistiem un citiem, kuri saņem finansējumu no nodokļu maksātāju naudas".

"Nav pieņemami, ka LM šo jautājumu virza ārpus nākamā gada budžeta veidošanas procesa, kas ir netaisnīgi pret visām pārējām nozarēm," uzsver FM.

Jau vēstīts, ka pēc Fiskālās disciplīnas padomes aplēsēm 2016. gada budžetā būtu jāveic fiskālā konsolidācija 113,8 miljonu eiro apmērā.

Ziņots, ka valdība otrdien, 19.maijā, skatīs vairākkārt atliktos grozījumus likumā "Par valsts pensijām", un ministri izlems, vai atbalstīt daļu no priekšlikumiem, ņemot vērā valsts budžeta iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!