Foto: LETA

Pašreizējais finanšu ministrs Andris Vilks (V) pārliecināts, ka nākotnē "pie jebkuras sakarīgas valdības kombinācijas, darbaspēka nodokļiem būs lejupejoša virzība", intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" atzinis Vilks.

"Arī es labprātāk redzētu lielāku prognozējamību Latvijas nodokļu sistēmā. Nepārtrauktie ultimāti un politiķu vēlme sevi pozicionēt rada ļoti lielu spiedienu Finanšu ministrijai, taču budžeta pieņemšana ir virsmērķis, kas ir pamats valsts ekonomikas stabilitātei," laikrakstam norādījis Vilks.

"Par vienu lietu es esmu pārliecināts - tuvākajos gados, pie jebkuras sakarīgas valdības kombinācijas, darbaspēka nodokļiem būs lejupejoša virzība. Es ļoti ceru, ka tas netiks kombinēts ar kaut kādu nodevu vai citu nodokļu palielināšanu," sacījis ministrs.

Jau ziņots, ka valdība akceptēja sociālā nodokļa likuma izmaiņas, paredzot, ka 2014. gadā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme darba ņēmējiem būs 10,5%, bet darbadevējiem - 23,59% no obligāto iemaksu objekta. Pašlaik darba ņēmēja iemaksu likme ir 11%, bet darba devēja - 24,09%, un kopējā iemaksu likme ir 35,09%. Iecerēts, ka nākamgad kopējā tā dēvētā socnodokļa likme būs 34,09%.

Ideja par sociālo iemaksu likmes samazināšanu radās, valdošās koalīcijas partijām un uzņēmēju organizācijām diskutējot par darbaspēka nodokļu samazināšanas modeli.

Ņemot vērā pašvaldību iebildumus pret likumā jau nostiprināto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanu no 24% uz 22%, Finanšu ministrija nāca klajā ar ierosinājumu uz laiku atteikties no ieceres mazināt IIN, tā vietā ceļot ar IIN neapliekamo minimumu un samazinot sociālo iemaksu likmi.

Pēc vairākas nedēļas ilgušām asām vārdu pārmaiņām un pārmetumiem par solījumu nepildīšanu, valdību veidojošo partiju politiķi par piemērotāko darbaspēka nodokļu sloga mazināšanas variantu atzina tieši šo modeli un nolēma par vienu procentpunktu samazināt sociālo iemaksu likmi, kā arī nākamgad palielināt gan ar IIN neapliekamo minimumu, gan atvieglojumus par apgādībā esošām personām.

Valdība nolēmusi no nākamā gada palielināt IIN atvieglojumus par apgādībā esošām personām - tie pieaugs no pašreizējiem 80 Ls mēnesī līdz 116 latiem jeb 165 eiro mēnesī. Savukārt neapliekamais minimums par strādājošajiem augs no 45 latiem līdz 53 latiem jeb 75 eiro mēnesī. IIN likmi samazinās tikai 2015.gadā par vienu procentpunktu no 24% līdz 23%. Savukārt 2016.gadā nodokļa likmi plānots samazināt vēl par vienu procentpunktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!