Foto: LETA

Gadījumā, ja pret Krieviju tiks vērstas plašas Eiropas Savienības (ES) ekonomiskās sankcijas un tā atbildēs ar pretsankcijām, lielākās cietējas būs Baltijas valstis un Polija, otrdien žurnālistiem atzina finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņš uzsver, ka iespējamās sankcijas daudz mazāk ietekmēs tādas ES valstis kā, piemēram, Portugāli un Īriju, savukārt ES dalībvalstis, kuras sankcijas pret Krieviju ietekmēs visvairāk, rēķinās ar ES izpratni un atbalstu.

Ņemot vērā to, ka sankciju ieviešana negatīvi ietekmētu kā Krievijai līdzās esošo ES dalībvalstu ekonomisko izaugsmi, gan nodarbinātību, gan budžetu ieņēmumus, ES no savas puses būtu ar izpratni jāizturas pret to, ka atsevišķas ES dalībvalstis būs spiestas paaugstināt savus valsts budžeta deficītus un valsts parāda līmeni. Tāpat būšot jāmeklē arī iespējas palielināt izdevumus aizsardzībai, tādēļ "diez vai Latvija varēs iet uz gandrīz sabalansētu budžetu", sacīja Vilks.

Pagaidām gan esot pāragri runāt par to, cik liela varētu būt Krimas krīzes ietekme uz Latvijas ekonomiku, uzsver finanšu ministrs. "Nedomāju, ka šoks būs tik liels kā finanšu krīzes laikā, kad Latvija vienā gadā zaudēja 18% no iekšzemes kopprodukta (IKP)," uzsver Vilks, kurš pieļauj, ka sankciju ieviešanas gadījumā Latvijai un vairākām citām valstīm varētu tikt piešķirtas kompensācijas no Eiropas Stabilitātes fonda.

Saskaņā ar "Delfi" rīcībā esošo neoficiālo informāciju, vispesimistiskākās Ekonomikas ministrijas aplēses liecina, ka visaptverošu ES sankciju ieviešanas gadījumā, Latvijas IKP var sarukt par 10%. Galvenā cietēja būtu tranzīta nozare. Saskaņā ar Satiksmes ministrijas valsts sekretāra Kaspara Ozoliņa teikto, aptuveni 70% Latvijā apkalpoto tranzīta kravu nāk no Krievijas.

Ozoliņš gan uzsver, ka pagaidām nav nekādu pazīmju, kas liecinātu, ka Krimas krīzes dēļ Krievijas puse samazinātu caur Latviju pārvadāto kravu apjomu. Gluži pretēji – šā gada pirmajos mēnešos Latvijā apkalpoto tranzītkravu apjoms esot pat pieaudzis.

"Delfi" jau vēstīja, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) svētdien TV3 raidījumā "Nekā personīga" atzina, ka plašas sankcijas pret Krieviju Latvijas ekonomikai var nest simtos miljonu eiro mērāmus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!