Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšana būtu vislielākā un aplamākā kļūda, jo neviena valsts, izņemot Grieķiju, par to nerunā, analizējot budžeta plānošanas procesu, norādīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Rimšēvičs, kurš šodienas tikšanos ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni raksturoja kā "ļoti interesantu un iespaidīgu", norādīja, ka prezidentu interesē visas lietas, kas saistītas ar Latvijas tautsaimniecības izaugsmi un nākotnes perspektīvām.

"Pats svarīgākais Latvijas ekonomikā ir tas, ka tā aug un attīstās, taču ar nepārdomātiem lēmumiem to nevajadzētu sabojāt," piebilda Rimšēvičs.

Viņš vērsa uzmanību, ka krīze Latvijā ir beigusies, tāpat ir iestājies zināms atslābums, taču joprojām pastāv vēlme tērēt vairāk, nekā tas būtu nepieciešams. Latvijas Bankas prezidents atzina, ka viņu priecē Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) 500 miljonu eiro jaunajām politikas iniciatīvām paredzētā finansējuma noņemšana no dienaskārtības, lai gan interese papildu tēriņus palielināt saglabājusies augsta.

"Ir runa par dažādu opciju izskatīšanu, piemēram, PVN celšanu, kas, manuprāt, būtu vislielākā un aplamākā kļūda, jo šobrīd neviena valsts, izņemot Grieķiju, par to nerunā. PVN celšana ir tikai izmisuma un pēdējā brīža risinājums, jo tas ir sava veida nacionālās drošības jautājums," uzsvēra Rimšēvičs.

Kā ziņots, Latvijas Banka šogad prognozē Latvijas tautsaimniecības izaugsmi 2% apmērā. Savukārt 2016.gadā, pakāpeniski uzlabojoties situācijai ārējā vidē, Latvijas iekšzemes kopprodukts varētu augt nedaudz straujāk kā šogad, proti, ap 3%. Tomēr ar izaugsmi saistītie riski - gan negatīvie, gan pozitīvie - saglabājas augsti, iepriekš atzina Latvijas Bankas prezidents.

Latvijas Bankas inflācijas prognozes 2015.gadam ir 0,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!