Foto: DELFI

Saeima un Ministru kabinets nesteidzas risināt piespiedu nomas jautājumu, un minimālas izmaiņas sola vien septembrī, ziņo raidījums "Nekā Personīga".

Raidījums norāda, ka piespiedu nomas problēma sākās pirms vairākiem gadiem, kad Satversmes tiesa pēc kādas īpašnieces sūdzības lēma, ka nomu par zemi var iekasēt 6% apjomā no kadastrālās vērtības. Tolaik Satversmes tiesu vadīja Gunārs Kūtris, kurš šobrīd kļuvis par Saeimas deputātu un nu viņam jādomā, kā situāciju mainīt.

"Dalītā īpašuma situācija valstī ir pēc iespējas ātrāk jāizbeidz. Bet tas nav tik vienkāršs jautājums.[..] Juridiski ir ļoti grūti. Nevar atņemt vieniem un piespiest otrus," atzīst Kūtris.

Par dalītā īpašuma problēmu atbild vismaz trīs Saeimas komisijas, Tieslietu ministrija un Rīgas dome, kas risinājumu sola vairākus gadus. "Nekā personīga" norāda, ka viens no pirmajiem darbiem būtu pārmērīt zemes gabalus, kas piesaistīti mājām. Daudzviet tie ir pat vairāki hektāri. Tas būtu veids kā iedzīvotāju rēķinus samazināt. Tomēr dome neesot gatava rīkoties.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) atzina, ka situācijā, kamēr nav pieņemts regulējums Saeimas līmenī, dome neko nevar izdarīt. Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (NA) sacīja, ka jārada juridisks ietvars jautājuma risināšanai, taču to vēl vajagot izvērtēt.

"Nekā personīga" atzīmē, ka līdz 2012.gadam darbu pie likuma grozījumiem Tieslietu ministrijā veica tagadējais ministrs Gaidis Bērziņš (NA), kurš šobrīd ar grozījumiem strādā kā Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs. Bērzņš raidījumam sacīja, ka Juridiskajai komisijai šajā jautājumā nav iesaistīta, un tos skatot Valsts un pašvaldību komisija.

Savukārt minētās komisijas pārstāvis Sergejs Dolgopolovs (S) atklāja, ka "nevienai Saeimas komisijai nav tāda kapacitāte, lai viņa varētu ķerties pie likumprojektu izstrādāšanas, jo tas prasa zināmus resursus", tāpēc deputāti paši izvērtē to, ko piedāvā. Viņš piebilda, ka par dalītā īpašuma izbeigšanas jautājumu tiek gaidīti ieteikumi no Tieslietu ministrijas.

Tieslietu ministrija valsts sekretārs Raivis Kronenbergs raidījumam pauda izbrīnu par lielajiem iedzīvotāju rēķiniem un atzina, ka par to nevarēs atbildēt neko konkrētu.

Pēc "Nekā personīga" sarunas ar Tieslietu ministrijas valsts sekretāru viņa padotie raidījumam atrakstīja, ka līdz 30.septembrim Ministru kabinetam jāiesniedz Saeimai priekšlikumi, kā sistēmu mainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!