Foto: LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padome piektdien nolēmusi aicināt Valsts prezidentu Raimondu Vējoni nekavējoties iejaukties un uzņemties līderību jaunas sarunu platformas izveidošanā starp politikas veidotājiem un vadošajām biznesa organizācijām, portālam "Delfi" pavēstīja LTRK.

LTRK padome secinājusi, ka ir bezjēdzīgi pieprasīt finanšu ministra Jāņa Reira (V) demisiju, jo uzskata, ka viņš nav lēmumu pieņēmējs - to viņa vietā darot partijas "Vienotība" pārstāvji Arvils Ašeradens un Kārlis Šadurskis, sabiedrisko attiecību speciālisti partijā un Finanšu ministrijā, kā arī citi valdības stabilitātes "tirgoņi".

"Lai arī izskatījām jautājumu par finanšu ministra Reira demisijas pieprasīšanu, nolēmām, ka tas situāciju nerisinās, jo viņš ir tikai "seja", bet lēmumus pieņem ierēdņi, partijas līderi un sabiedrisko attiecību speciālisti," saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Tāpat jāņem vērā arī tas, ka pēdējos mēnešus valstiskā līmenī risināti vairāki jautājumi, kurus ietekmējusi ģeopolitiskā situācija, tāpēc uzņēmēji vēlējās turpināt konstruktīvu sadarbību.

"Diemžēl mērķis nav sasniegts un Finanšu ministrija turpina uzsākto "citrona izspiešanas" politiku, izdomājot arvien jaunus nodokļus un citus neizdiskutētus budžeta papildināšanas veidus, kas stāsies spēkā jau janvārī, un iesniedzot tos Saeimā pat pēc tam, kad budžeta projekts jau ir nodots izskatīšanai komisijām," uzsver uzņēmēji.

Lai risinātu izveidojušos situāciju, LTRK padome nolēma aicināt Valsts Prezidenta biroju uzņemties dialoga veidošanas procesu, lai panāktu, ka amatpersonas ieklausās organizētā biznesa viedoklī. Tāpat izveidojušos situāciju plānots pārrunāt ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) 20.novembrī.

"Problēma sadarbībai ar politikas veidotājiem un atbildība par šāda budžeta pieņemšanas procesu ir daudz dziļāka, nevis tikai sadarbības trūkumā ar vienu ministru," atzīst Endziņš. LTRK aicina iesaistīties augstākās valsts amatpersonas, lai Latvija atgrieztos pie tautsaimniecības attīstības.

Nepārdomāta nodokļu celšana vai maiņa var radīt situāciju, kad pieaugs ēnu ekonomika, palielināsies uzņēmumu likvidācija, nelegālā nodarbība un emigrācija, min LTRK.

LTRK ir uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi.

Kopumā LTRK ir vairāk nekā 1500 individuālu biedru un vairāk nekā 50 uzņēmēju biedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!