Foto: F64

Rīgas dome (RD) šogad paaugstinājusi nekustamā īpašuma nodokļa likmes. Turpmāk nodokļa lielums būs atkarīgs ne tikai no īpašuma vērtības, bet arī no tā, vai īpašumā kāds ir deklarējies. Ja dzīvoklī neviens nebūs deklarējies, nodokļa likme būs septiņas reizes augstāka, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

RD šādi iegūst abējādi – vai nu saņem septiņkārt lielāku īpašuma nodokli, vai iedeklarētās personas iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Gada beigās Rīgā pārdeklarējušies vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku. Kad dzīvokļu īpašnieki saņems nodokļa aprēķinus, skaits visticamāk vēl pieaugs

Lai aizlāpītu caurumus budžetā, Rīgas dome šogad ir paaugstinājusi nekustamā īpašuma nodokļus. Lielākie zaudētāji būs tie dzīvokļu īpašnieki, kuru mitekļos nav deklarējies neviens iemītnieks. Viņiem būs jāmaksā septiņreiz vairāk, nekā pagājušajā gadā.

Par divistabu dzīvokli Juglā īpašnieks pagājušajā gadā maksāja 30 eiro nodokli. Ja viņš ir dzīvoklī deklarējies, summa nepieaugs, taču, ja dzīvoklī nav neviena deklarētā, šogad būs jāmaksā jau 210 eiro.

Nodokļa paaugstinājums skars arī tos rīdziniekus, kas dzīvokļus īrē. Nekustamā īpašuma nodoklis pieaugs arī namīpašniekiem. Viņiem nodoklis būs atkarīgs no īpašuma deklarēto iedzīvotāju skaita. Ja uz katriem 50 kvadrātmetriem būs mazāk par vienu īrnieku, tad par nesegto daļu būs jāmaksā pilnā likme – pusotrs procents no kadastrālās vērtības.

Iedzīvotāju reģistra dati liecina, ka pagājušā gada otrajā pusgadā, pēc tam kad Rīgas dome pieņēma jaunos noteikumus, pieaudzis iedzīvotāju skaits, kas deklarējas Rīgā. Gada sākumā vidēji mēnesī Rīgā deklarējas ap 14 tūkstošiem iedzīvotāju, bet gada otrajā pusē ik mēnesi tie bija 16 tūkstoši un decembrī 21 tūkstotis.

Ar nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināšanu Rīga cer iekasēt papildu 13 miljonus eiro. Invalīdiem, pensionāriem un ģimenēm ar bērniem būs atlaides.

Vēstīts, ka RD deputāti atbalstījuši NĪN paaugstināšanu galvaspilsētā no nākamā gada, piemērojot 1,5% likmi pašreizējās 1% likmes vietā.

Piemērojot NĪN par mājokli, turpmāk plānots ņemt vērā, vai šo īpašumu kāda persona ir deklarējusi par dzīvesvietu.

Līdzšinējā NĪN likme par mājokli 0,2–0,6% apmērā tiks saglabāta par īpašumiem, kuros deklarēti Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi, bet par īpašumiem, kuri nav deklarēti par dzīvesvietu, likme tiks paaugstināta līdz 1,5%.

Saglabājot līdzšinējo likmi 0,2–0,6% apmērā par mājokli, kas deklarēts par dzīvesvietu, arī papildus tiks ieviestas atlaides ģimenēm ar bērniem. Ģimenes ar vienu bērnu saņems atlaidi 50% apmērā, ģimenes ar diviem bērniem - 70% apmērā.

Fiziskām personām dzīvokļu īpašumos nesadalītās daudzdzīvokļu mājās 0,2–0,6 % likme tiks aprēķināta par 30 kvadrātmetriem uz katru deklarēto personu, bet 1,5% likme – ja īpašumā nav deklarētu personu, kā arī par ēkas platību, kas pārsniedz 30 kvadrātmetrus uz katru deklarēto. Arī šajā gadījumā papildu atvieglojumus 70% apmērā saņems ģimenes ar diviem bērniem, 50% atvieglojumus ģimenes ar vienu bērnu.

Savukārt juridiskām personām NĪN aprēķins būs atkarīgs ne tikai no deklarētajām personām, bet arī īres līguma. Iepriekš minētie nosacījumi likmes 0,2-0,6 % piemērošanai papildināti ar nosacījumu, ka Zemesgrāmatā jābūt reģistrētam īres līgumam.

Pēc Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes aprēķina, kopējais pieaugums līdz ar grozījumiem Rīgas budžetā varētu būt 23,7 miljoni eiro. Ģimenēm ar bērniem noteikto atvieglojumi kopumā būs divu miljonu eiro apmērā.

Jaunie noteikumi par NĪN piemērošanu galvaspilsētā stājās spēkā 2016. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!