Foto: LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai nosūtītas vairāk nekā 20 tiesu darbinieku parakstītas vēstules, kurās aicināts pārskatīt tiesu darbinieku atalgojumu, liecina Saeimas mājaslapā pieejamā informācija.

Dažādu tiesu darbinieki pievienojušies Augstākās tiesas (AT) 70 darbinieku 24. oktobra Saeimai adresētajai vēstulei, kurā aicināts Saeimas deputātus piešķirt finansējumu tiesu darbinieku atalgojuma reformas turpināšanai.

Vairāk nekā 20 vēstulēs, kuras iesūtījušas dažādu tiesu darbinieki, citēta AT iepriekš sūtītā vēstule Saeimai.

Vēstulē norādīts, ka valdības pieņemtajā valsts budžeta projektā nav izdevies panākt vienošanos par tiesu darbinieku algu reformas turpināšanu, kas uzsākta šogad. "Pamatojums reformas pārtraukšanai nav skaidrs. Šī informācija tiesas darbinieku vidū radīja lielu neizpratni un vilšanos. Uzsāktā reforma darbiniekiem radīja pamatotu paļāvību, ka ilgtermiņā darbs tiesu sistēmā būs pienācīgi atlīdzināts," pausts AT vēstulē.

"Nav noslēpums, ka tiesās, salīdzinot ar valsts pārvaldes, pašvaldību un privāto sektoru, ir zemāks atalgojums. [..] Lielā darbinieku mainība (~40%) kaitē tiesu sistēmas efektivitātei kopumā un grauj tās stabilitāti, kas ir pretēji demokrātiskas valsts standartam," skaidrots iepriekš sūtītajā vēstulē, piebilstot, ka būtu taisnīgi, ja tiesu darbinieki saņemtu atbilstošu atalgojumu.

Tiesu darbinieki aicina Saeimas deputātus izmantot savas pilnvaras un atbalstīt priekšlikumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu uzsāktās tiesu darbinieku reformas turpināšanai.

Vēstules, citējot iepriekš AT pausto, Saeimai nosūtījuši vairāk nekā 20 dažādu tiesu darbinieki, tostarp Kuldīgas rajona tiesas, Bauskas rajona tiesas un Cēsu rajona tiesas darbinieki.

Tieslietu ministrija maija Tieslietu padomes sēdē prezentēja reformu tiesu darbinieku atalgojuma paaugstināšanai laika periodā no 2017. līdz 2019. gadam.

Atalgojumu bija paredzēts paaugstināt tā, lai sasniegtu atbilstošajām amatu grupām paredzēto maksimālo apmēru.

2017. gadā reformu sāka īstenot, tiesu darbinieki saņēma pirmo daļu no solītā algas pielikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!