Foto: Saeimas administrācija

Pārliecinošam vairākumam jeb 65 deputātiem balsojot "par" un 27 deputātiem balsojot "pret", Saeima ceturtdien, 17.oktobrī pirmajā lasījumā pieņēma 2014.gada valsts budžeta likumu.

Atbalstu valdības sagatavotajam budžeta likumam balsojumā pauda ne tikai visa valdošā koalīcija, bet arīdzan plenārsēdē klātesošie opozīcijā esošās ZZS deputāti. Pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) domām, tas liecina, ka politiskās konsultācijas, kas notika pēc tam, kad Nacionālā Apvienība nepiedalījās balsojumā par budžeta nodošanu komisijām, ir nesušas augļus.

Atbilstoši parlamenta vairākuma atbalstu guvušajam likumam, 2014.gadā valsts budžeta ieņēmumi plānoti 7,004 miljardi eiro, bet izdevumi – 7,142 miljardu eiro apmērā. Tādējādi valsts budžeta deficīts jeb izdevumu pārsvars pār ieņēmumiem sasniegs 0,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Budžets tapis, prognozējot, ka Latvijas IKP augs par 4,2% un faktiskajās cenās tas sasniegs 24,763 miljardus eiro.

Budžetu un to pa vadošo likumprojektu paketi parlaments galīgajā lasījumā skatīs šā gada 6. novembrī.

"Delfi" jau ziņoja, ka 2014.gada valsts budžetu valdība ir sagatavojusi, nosakot par prioritāti sabiedrības ienākumu nevienlīdzības mazināšanos, tādējādi no nākamā gada 1.janvāra Latvijas iedzīvotājiem tiks palielināta minimālā alga, neapliekamais minimums, kā arī būtiski tiks paaugstināts atvieglojums par apgādībā esošām personām, ceturtdien Saeimā uzsvēra finanšu ministrs Andris Vilks (V).

"Nākamā gada valsts budžets ir sabiedrības ienākumu nevienlīdzības mazināšanas budžets, jo valdība ir izpildījusi gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem iepriekš doto solījumu par darbaspēka nodokļu samazinājumu, tikai veikusi to sociāli atbildīgāk nekā vienkārši samazinot iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmi, kas būtiskāku ieguvumu dotu tikai lielāko algu saņēmējiem," uzsvēra ministrs.

2014.gada budžetā darbaspēka nodokļu izmaiņas paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes saglabāšanu 2013.gada līmenī, savukārt gan darba ņēmēja, gan darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazināšanu kopā par 1%, vienlaicīgi palielinot iedzīvotāju ienākuma nodokļa mēneša neapliekamo minimumu no 64 eiro līdz 75 eiro un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošu personu no 114 eiro līdz 165 eiro, kas samazina ieņēmumu nevienlīdzību, īpaši ģimenēm ar bērniem.

Konsolidētā kopbudžeta (kopā ar pašvaldībām) ieņēmumi 2014.gadam ir plānoti 8,58 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi 8,75 miljardi eiro, līdz ar to konsolidētā kopbudžeta deficīts pēc naudas plūsmas tiek prognozēti 0,17 miljardi eiro jeb 0,7 procenti no IKP.

Finanšu ministrija plāno, ka vispārējās valdības budžeta deficīts 2014. - 2016. gadam nepārsniegs Konverģences programmā noteiktos griestus: 2014. gadā 0,9% no IKP; 2015. gadā 0,9% no IKP un 2016. gadā 0,8% no IKP (pēc Eiropas nacionālo un reģionālo kontu sistēmas metodoloģijas).

Saskaņā ar vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru 2014. - 2016. gadam, nākamgad ekonomikas izaugsme tiek plānota 4,2% apmērā, bet turpmākajos gados 4% apmērā no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!