Foto: DELFI
Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja un pieņēma pirmajā lasījumā 10.Saeimas neizskatītos grozījumus likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" (PVN), kas paredz ieviest reverso (apgriezto) PVN piemērošanas kārtību būvniecības pakalpojumiem, kā arī metāllūžņu piegādēm un ar tām saistītiem pakalpojumiem.

Tādējādi par iekšzemē sniegtajiem būvniecības pakalpojumiem PVN aprēķinās un maksās valsts budžetā būvniecības pakalpojumu saņēmējs.

Savukārt par iekšzemē veiktajiem darījumiem ar metāllūžņiem PVN aprēķinās un maksās valsts budžetā metāllūžņu saņēmējs (pircējs) vai ar metāllūžņu piegādi saistīto pakalpojumu saņēmējs.

Pieredze reversās PVN maksāšanas kārtības piemērošanā kokmateriālu piegādēm un ar to saistītiem pakalpojumiem, kas ieviesta kokrūpniecības nozarē jau no 1999.gada 1.jūlija, liecina, ka šīs kārtības piemērošana samazina iespējas izkrāpt PVN no valsts budžeta, norāda Finanšu ministrija.

Lai gan kokrūpniecības nozarē joprojām tiek atklāta tādu uzņēmumu darbība, kuriem Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir piešķīris pazīmi "fiktīvs", FM pieļauj, ka bez reversās PVN maksāšanas kārtības ieviešanas šādu uzņēmumu skaits būtu ievērojami lielāks. Paredzams, ka līdz ar reversās PVN maksāšanas kārtības ieviešanu iespēja izkrāpt PVN no valsts budžeta samazināsies arī būvniecības nozarē un darījumos ar metāllūžņiem, prognozē ministrija.

Likumprojektā paredzēts, ka jaunā PVN piemērošanas kārtība attieksies uz jaunu ēku būvniecību vai esošo ēku renovāciju, rekonstrukciju vai restaurāciju, konservāciju vai nojaukšanu. Reverso PVN maksāšanas kārtību paredzēts piemērot arī tādu būvobjektu būvniecībai, kur viena būvprojekta ietvaros tiek veikta ēkas un ar to funkcionāli saistītā inženierbūves būvniecība.

Reverso PVN maksāšanas kārtību piemēros visi būvniecības procesā (ķēdē) iesaistītie būvniecības pakalpojumu sniedzēji un saņēmēji (pasūtītājs, galvenais būvuzņēmējs, būvuzņēmēji un darbuzņēmēji) atbilstoši noslēgtajiem līgumiem.

Likumprojekts papildināts ar daļu, nosakot, ka valsts vai pašvaldības iestāde vai pašvaldība, kura ir noslēgusi līgumu ar būvniecības pakalpojumu sniedzēju par būvdarbu veikšanu vai kā publiskais partneris ir iesaistīta publiskās un privātās partnerības projektā un iekšzemē saņem būvniecības pakalpojumus, pirms šo pakalpojumu saņemšanas reģistrējas apliekamo personu reģistrā uz laiku līdz līguma darbības beigām.

Šajā gadījumā būvniecības pakalpojumu saņēmējs (valsts vai pašvaldības iestāde vai pašvaldība) maksā PVN reversajā kārtībā tikai par saņemtajiem būvniecības pakalpojumiem. Ja būvniecības pakalpojumu saņēmējs veic arī citus apliekamus darījumus, tas piemēro PVN likumā noteiktajā vispārīgajā kārtībā.

Likuma pārejas noteikumos gan paredzēts, ka noteiktā reversā PVN maksāšanas kārtība piemērojama līgumiem, kas noslēgti, sākot ar 2012.gada 1.jūliju.

Tāpat likumprojektā izteikts jaunā redakcijā likuma punkts, tādējādi nodrošinot atbrīvojuma no PVN piemērošanu valsts pasta dienesta sniegto universālo pasta pakalpojumu minimumam (vēstuļu korespondences sūtījumiem līdz diviem kilogramiem un pasta paku sūtījumiem līdz 10 kilogramiem).

Likumprojektā arī ietverts regulējums, kas nodrošina, ka zvejniecības uzņēmumi par svaigu, saldētu vai atdzesētu zivju un vēžveidīgo piegādēm maksā PVN valsts budžetā un atskaita priekšnodokli saskaņā ar likumā noteikto īpašo PVN maksāšanas kārtību - pēc samaksas saņemšanas par piegādāto produkciju (tā sauktais kases princips).

Atbilstoši AS "Latvijas Finieris" izteiktajam priekšlikumam likums papildināts ar punktu, nosakot, ka darījumos, kuriem piemērojama reversā PVN maksāšanas kārtība, apliekamai personai ir tiesības atskaitīt kā priekšnodokli nodokļa summas, kas aprēķinātas par iegādātajām precēm, kas paredzētas apliekamo darījumu nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!