Foto: Picture Agency

Saeimas Juridiskais birojs mudina skaidrot sabiedrībai jaunās iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likuma normas, ņemot vērā, ka likums ir sarežģīti uztverams.

Juridiskā biroja pārstāvji arī mudināja izveidot jaunu IIN likumu, jo pašreizējais ir daudzkārt "lāpīts".

Juridiskā biroja ieskatā iesniegtais likumprojekts kopumā savas sarežģītības dēļ var radīt būtiskas problēmas skaidri izprast likuma normu saturu, paredzēt likuma piemērošanas jomu un nozīmi. Tika norādīts, ka likumprojekta apjoma, sarežģītības un tā sagatavošanas ierobežotā laika dēļ Juridiskais birojs nevar nodrošināt tādu priekšlikumu iesniegšanu, kas nodrošinātu likumprojekta normu pēc iespējas vieglāku uztveramību.

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sacīja, ka tiek plānota publicitātes kampaņa, kas ilgs līdz gada beigām un skaidros jaunās nodokļu reformas likumu normas.

Kā ziņots, likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" paredz 2018. gada 1. janvārī ieviest diferencēto IIN.

Patlaban IIN noteikts 23% apmērā, tomēr ar likuma grozījumiem paredzēts no nākamā gada ieviest diferencēto IIN likmi. IIN likme gada ienākumiem līdz 20 000 eiro būs 20% apmērā, ienākumiem līdz 55 000 eiro - 23%, bet ienākumiem virs 55 000 eiro - 31,4%.

Nodokļa likmi 31,4% apmērā nepiemēros algotā darba ienākumiem taksācijas gada laikā. Ienākuma izmaksātājs, no visiem ienākumiem, kas pārsniedz 1667 eiro mēnesī ieturēs nodokli 23% apmērā, bet ja šie ienākumi pārsniegs 55 000 eiro taksācijas gadā, piemēram, taksācijas gada ienākumi ir 65 000 eiro, IIN no taksācijas gada ienākuma tiks aprēķināts un maksāts rezumējošā kārtībā.

Vienota IIN likme 20% apmērā tiek noteikta arī kapitāla ienākumam, t.sk., ienākumam no kapitāla pieauguma. Iepriekš tie bija 10% un 15%. Tomēr, lai nodrošinātu tiesiskās paļāvības principu gadījumos, ja maksātājs gūst ienākumu no kapitāla pieauguma, piemēros IIN likmi 15% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!