Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstījusi vairāku deputātu priekšlikumus, kas paredz palielināt akcīzes nodokli cigaretēm, cigarillām, smēķējamai tabakai un citiem tabakas izstrādājumiem.

Imants Parādnieks (NA) rosināja 1000 cigāriem vai cigarillām noteikt 88 eiro lielu akcīzes nodokļa likmi salīdzinājumā ar līdz šim noteiktajiem 45 eiro. Savukārt cigaretēm plānots noteikt 69,5 eiro lielu akcīzes nodokļa likmi un 20% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas. Deputāts Viktors Valainis (V) iesniedza identisku priekšlikumu, aicinot palielināt akcīzes nodokli cigaretēm.

Pašlaik cigaretēm noteikta 60 eiro liela akcīzes nodokļa likme un 25% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas.

Tāpat Parādnieks iesniedza priekšlikumus, kas paredz palielināt nodokli tabakas lapām, karsējamai tabakai, smalki sagrieztai tabakai cigarešu uztīšanai un citai smēķējamai tabakai no 62 līdz 70 eiro par vienu kilogramu tabakas.

Aizstāvot savus priekšlikumus, Parādnieks komisijas deputātiem pirmdien demonstrēja uzskates materiālus - cigaretes un cigarillas, uzsverot, ka abu produktu akcīzes nodokļi ievērojami atšķiras. Viņš skaidroja, ka, paaugstinot akcīzes nodokli cigarillām, no nākamā gada varētu palielināt aktieru un mūziķu algas un novirzīt papildu līdzekļus veselības aprūpes sistēmai.

Komisijas sēdē piedalījās gan Tabakas izstrādājumu ražotāju asociācijas (TIRNA), gan Latvijas tirgotāju asociācijas (LTA), gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji.

Lai gan LTA priekšlikumus palielināt akcīzes nodokli cigarillām neatbalsta, Tabakas izstrādājumu ražotāju asociācija (TIRNA) priekšlikumus ir atbalstījusi. Savukārt LTRK kopumā atbalsta priekšlikumus, tomēr līdzīgi kā LTA uzskata, ka priekšlikums palielināt cigarillu akcīzes nodokli būtu diskutējams. LTA ieskatā nepārdomāta "spēlēšanās" ar akcīzes nodokli cigarillām draud ar zaudējumiem valsts budžetam.

Deputātu priekšlikumi paredz pārejas laiku, kurā tiks palielināts akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem. Piemēram, Parādnieka priekšlikums paredz, ka 1000 cigāriem vai cigarillām 88 eiro nodokļa likme stāsies spēkā 2019. gada 1. janvārī. Līdz 2019. gadam tā pakāpeniski tiktu palielināta.

Vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien turpina skatīt priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu otrajam, galīgajam lasījumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!