Foto: stock.xchng

Saeimas Valsts pārvaldes komisijas deputāti atbalstījuši Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšlikumu par papildu līdzekļu piešķiršanu 13. Saeimas priekšvēlēšanu diskusijām, portālu "Delfi" informēja Saeimā.

Tāpat komisija vienbalsīgi atbalstījusi Centrālas vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu par papildu finansējuma nepieciešamību vēlēšanu komisiju darbinieku atlīdzības nodrošināšana.

"Komisijā diskutējām un vienojāmies priekšlikumus virzīt tālāk. Uzskatām, ka ir būtiski, kā organizēts vēlēšanu process, kāda ir tā efektivitāte un ar kādu motivāciju vēlēšanu komisijās un iecirkņos cilvēki strādā," komisijas lēmumu pamatojis tās priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S).

"Tāpat ir svarīgi, lai iedzīvotāji priekšvēlēšanu diskusijām un debatēm varētu sekot līdzi ne tikai sabiedriskajos, bet arī komercmedijos, savukārt politiskajiem spēkiem priekšvēlēšanu raidījumos būtu visiem vienādas tiesības uzrunāt savus vēlētājus," uzsvēris Dolgopolovs, pamatojot lēmumu piešķirt papildu finansējumu priekšvēlēšanu diskusijām komerciālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas programmās sabiedriskā pasūtījuma ietvaros.

Komisija priekšlikumus par papildu finansējuma piešķiršanu 324 tūkstošu eiro CVK un 145 tūkstošu eiro apmērā NEPLP nolēma iesniegt par nākamā gada valsts budžeta projekta izskatīšanu Saeimā atbildīgajā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. Kā finansējuma avots plānoti līdzekļi neparedzēti gadījumiem.

Papildu finansējums CVK nepieciešams, lai varētu paaugstināt darba samaksas likmes vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu darbiniekiem, kas nav mainījušās kopš 2007. gada.

Vēstīts, ka Pie Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vērsusies Latvijas Raidorganizāciju asociācija ar lūgumu nākamā gada valsts budžetā rast 215 tūkstošus eiro 13. Saeimas priekšvēlēšanu diskusijām.

Raidorganizāciju asociācija savā vēstulē komisijai vērš uzmanību, ka nākamgad priekšvēlēšanu raidījumu veidošanai komerciālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas programmās ir paredzēti vien 75 tūkstoši eiro.

Asociācija skaidro, ka, lai radītu kvalitatīvu un daudzpusīgu saturu, nepieciešami vismaz 290 tūkstoši eiro. Par 290 tūkstošiem eiro būtu iespējams veidot divas "lielās" Latvijas debates, piecas divu stundu garas debates krievu valodā un "mazās" jeb reģionālās debates katrā vēlēšanu apgabalā.

Priekšvēlēšanu aģitācijas likums nosaka, ka Saeimas vēlēšanu gadā priekšvēlēšanu raidījumu veidošanai komerciālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas programmās ir piešķirams finansējums no valsts budžeta sabiedriskā pasūtījuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!