Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien neatbalstīja ierosinājumu samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi uz 12% dabasgāzes un elektroenerģijas piegādei mājsaimniecību vajadzībām, portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā.

Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs un deputāts Edgars Putra (ZZS) sēdē deputātiem pauda, ka samazinātās PVN likmes ieviešana elektrībai un dabasgāzei gadā valsts budžetam radītu turpat 25 miljonu eiro lielus zaudējumus.

FM arī norāda, ka PVN nav paredzēts iedzīvotāju maksātspējas paaugstināšanai. Šim mērķim būtu jāizmanto citi instrumenti, piemēram, jāpalielina minimālā darba samaksa, līdz ar to arī mēneša neapliekamais minimums.

Negatīvi ierosinājumu samazināt PVN vērtējusi arī Ekonomikas ministrija. Parlamentārais sekretārs un Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis (V) deputātiem uzsvēra, ka saistībā ar vērojamo elektroenerģijas un dabasgāzes cenu kritumu, iespējamiem deflācijas draudiem un budžeta ieņēmumu samazināšanos, nebūtu lietderīgi izskatīt nodokļa likmes samazināšanu.

Saeima, pamatojoties uz 10 721 Latvijas pilsoņa iesniegto kolektīvo iesniegumu, 10. martā uzdeva Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai izvērtēt iniciatīvu.

Patlaban elektrībai un dabasgāzei PVN likme noteikta 21% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!