Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina nodokļu maksātājus, kuriem nebūs iespējams samaksāt aprēķinātos nodokļus, vai jau ir radušies nokavētie nodokļu maksājumu parādi, kas ir piedzenami bezstrīda kārtībā, izvērtēt iespēju īstenot labprātīgu nokavēto nodokļu maksājumu samaksu.

Lai atvieglotu labprātīgu nodokļu parādu samaksu, nodokļu likumos ir paredzētas vairākas iespējas - nodokļu samaksas termiņa pagarināšana, atlikšana vai vienošanās noslēgšanai ar VID.

Uzņēmējiem ir iespēja pagarināt nokavēto nodokļu maksājumu samaksas termiņu. Informācija par termiņa pagarinājumu piešķiršanas kārtību pieejama VID mājaslapā sadaļā "Veidlapas un iesniegumi" (Iesniegums samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanai). Iespējams arī iesniegt VID argumentētu iesniegumu par labprātīgu nodokļu parādu nomaksu, t.i., saistību rakstu, ja nodokļu maksātājs ir pārliecināts par savām spējām realizēt iesniegumā norādīto parāda samaksu. Par saistību rakstu iesniegšanu aicinām konsultēties VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldē.

Tāpat ir iespēja piemērot tiesiskās aizsardzības procesu, par ko informācija pieejama Maksātnespējas administrācijas mājaslapā, kā arī ir iespēja slēgt vienošanos ar VID, lai izbeigtu tiesisku strīdu par nodokļu revīzijas (audita) rezultātā aprēķinātajiem papildu maksājumiem budžetā vai par konstatēto no budžeta atmaksājamās summas nepamatotu palielināšanu, lai līguma izpildes rezultātā saskaņā ar minēto likumu aprēķināto soda naudu samazinātu par 50%.

Lai nodokļu maksātājs izvēlētos piemērotāko labprātīgas nokavēto nodokļu maksājumu samaksas veidu, ko objektīvi būtu iespējams īstenot, nodokļu maksātājam ir rūpīgi un vispusīgi jāizvērtē parādu samaksas iespējas. Savukārt, ja, izvērtējot finansiālo situāciju, ir pamats konstatēt, ka nokavēto nodokļu maksājumu saistības nevar tikt izpildītas, VID atgādina par Maksātnespējas likumā noteikto pienākumu iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu.

VID aicina visus nodokļu maksātājus atbildīgi izturēties pret nodokļu savlaicīgu nomaksu un apzināties tiesiskās sekas, kas iestājas, neveicot savlaicīgu un pilnīgu nodokļu nomaksu. Un gadījumā, ja rodas objektīvas grūtības savlaicīgu nodokļu nomaksu, laikus vērsties VID un izmantot minētās nodokļu likumos paredzētās iespējas nodokļu samaksas termiņa pagarināšanai, atlikšanai, vienošanās līguma noslēgšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!