Foto: LETA
Lai izlīdzinātu vīriešu un sieviešu saņemtās pensijas, kuru starpība Eiropas Savienībā (ES) sasniedz gandrīz 40%, nepieciešams efektīvāk cīnīties ar dzimumu nevienlīdzību nodarbinātībā un mazināt vīriešu un sieviešu atalgojuma atšķirības, Strasbūrā Eiropas Parlamenta (EP) plenārsesijā uzsvēra deputāti.

2014. gadā ES vīrieši vidēji saņēma par 39,4% augstāku pensiju nekā sievietes, un pēdējo piecu gadu laikā starpība pieaugusi pusē dalībvalstu. Tikmēr Latvijā vīrieši saņem par 18% augstākas pensijas, liecina EP politikas departamenta ziņojums.

Vismazākā atšķirība – 3,7% – fiksēta Igaunijā, bet vislielākā – 48,8% – Kiprā.

Atšķirīgās pensijas, kā minēts ziņojumā, atspoguļo situāciju darba tirgū: sievietes biežāk nekā vīrieši strādā nepilnu darba laiku, saņem zemāku atalgojumu, kā arī pavada vairāk gadu ārpus darba tirgus, rūpējoties par ģimeni.

EP deputāti piedāvā virkni priekšlikumu pensiju atšķirību mazināšanai, piemēram, ievērot "vienlīdzīga samaksa par vienlīdzīgu darbu" principu un mudināt sievietes strādāt vairāk gadu ar īsākiem pārtraukumiem, deputāti piedāvā radīt elastīgus darba apstākļus un ieviest "aprūpes kredītus", kas būtu paredzēti gan sievietēm, gan vīriešiem, lai kompensētu ģimenes locekļu aprūpei veltītus karjeras pārtraukumus, kā arī uzlabot darba un privātās dzīves līdzsvaru.

Tāpat deputāti piedāvā novērst pensiju atšķirību ietekmi, jo īpaši uz visneaizsargātākajām grupām.

Plānots, ka rezolūciju, kura nav juridiski saistoša, apstiprinās trešdien. EP notikušās debates par dzimumu nevienlīdzību un pensiju apmēriem iespējams latviešu valodā noklausīties šeit.

Rezolūcijas autore Konstance Le Gripa no Francijas debatēs piedalīties nevarēja, viņas vietā rezolūcijas debates aizsāka referentes aizvietotāja, poļu deputāte Agniška Kozlovska-Rajevica.

Ziņots, ka 2016. gada ceturtajā ceturksnī Latvijā vidējā piešķirtā vecuma pensija bija 301 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!