Foto: LETA

Ja Ekonomikas ministrija uzstās uz 28,8 miljonu latu piešķiršanu Elektroenerģijas ražošanas fonda izveidei, lai kompensētu obligātā iepirkuma komponenti (OIK) ražojošajiem uzņēmumiem, tai jānāk klajā ar priekšlikumu, kurus nodokļus palielināt.

To otrdien, valdības sēdē apspriežot Ekonomikas ministrijas piedāvāto ziņojumu par fonda izveidi, paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kurš uzskata, ministrija, nespējot atrast veidu, kā samazināt subsīdijas atjaunojamajai enerģijai, piedāvā OIK maksājumus uzkraut visiem nodokļu maksātājiem.

"Vai mēs atteiksimies no pedagogu algu palielināšanas, citiem pasākumiem, lai daži varētu turpināt dzīvot zaļi uz nodokļu maksātāju rēķina?" retoriski vaicāja valdības vadītājs.

"Šis budžeta pieprasījums paņemtu apmēram pusi no jaunām politikas iniciatīvām pieejamās summas, kas, manuprāt, ir nereālas pretenzijas," saka valdības vadītājs.

Pret 28,8 miljonu latu atvēlēšanu tam, lai ar jaundibināmas "Latvenergo" meitassabiedrības starpniecību asi iebilst arī Labklājības ministrija, kuras valsts sekretāre Ieva Jaunzeme valdības sēdē izteicās, ka šādas summas atvēlēšana OIK kompensēšanai apdraud iespējas mazināt nabadzības risku, kam pakļauta liela daļa Latvijas iedzīvotāju.

Tikmēr dažādu uzņēmēju organizāciju pārstāvji pauž atbalstu fonda izveidei. Tā, piemēram, Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes ražotāju asociācijas prezidents Vilnis Rantiņš uzsvēra, ka pērn ražojošie uzņēmumi par elektrību jau pārmaksājuši vairāk nekā 130 miljonus latu, bet šogad izmaksas būs vēl lielāka.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas eksperts Pēteris Leiškalns uzskata, ka Elektroenerģijas ražošanas fonda izveide varētu būt arī īstermiņa risinājums, kurš strādātu tikai līdz brīdim, kamēr izdosies atrast veidu, kā samazināt OIK ietvertās subsīdijas "zaļās enerģijas" ražotājiem.

"Ja mēs šo risinājumu uzliekam nevis nodokļu maksātājiem, bet elektroenerģijas patērētājiem, cieš energoietilpīgās ražotnes un mājsaimniecības, kuras patērē daudz elektrības," teica Leiškalns.

Atbalstu fonda izveidei, lai ražotājiem kompensētu arvien OIK pieauguma dēļ strauji pieaugušās elektroenerģijas cenas, pauž arī atjaunojamās enerģijas nozares komersanti.

Valdība otrdien OIK fonda izveidi atbalstīja konceptuāli, uzdodot Ekonomikas ministrijai turpināt darbu pie OIK subsīdiju samazinājuma.

Premjers Dombrovskis pēc valdības sēdes skaidroja, ka šāds lēmums būtībā nozīmē, ka, ja Ekonomikas ministrija izšķiras par fonda veidošanu, tai pašai jāspēj piedāvāt konkrētus finansējuma avotus, no kuriem segt teju 29 miljonus latu lielās izmaksas.

Valdība arī uzdevusi Ekonomikas ministrijai būs turpināt meklēt iespējas tomēr samazināt pašas OIK izmaksas, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!