Foto: LETA
Tā saucamo sociālo nodokli jeb valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas apmēru uz mikrouzņēmumu saglabāšanas rēķina šobrīd nav plānots paaugstināt, portālam "Delfi" pastāstīja Labklājības ministrijā (LM).

Lai gan svētdien TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka, lai izvairītos no sociālā budžeta krīzes un atjaunotu sociālā budžeta uzkrājumu, viens no ticamākajiem risinājumiem ir tieši celt sociālo nodokli par 3,5 procentpunktiem, LM pārstāvis Egils Zariņš skaidroja, ka tie ir vien hipotētiski pieņēmumi.

Ministrijas paspārnē nav tapuši grozījumi likumā, kas rosinātu celt sociālo nodokli, tāpat nav veikti tādi aprēķini, norādīja LM.

Šobrīd valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas apmērs ir 34,09%.

Ziņots, ka Saeimā ceturtdien konceptuāli atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz, ka no nākama gada mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 15% apmērā no apgrozījuma.

Grozījumi tika izstrādāti, lai atceltu šā gada 23. novembrī pieņemtās izmaiņas, kas paredzēja pakāpeniski atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīma.

Tāpat Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas paredz atteikties no minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu ieviešanas.

Tas darīts, lai atceltu pērn pieņemto tiesisko regulējumu. Pērn atbalstītie likuma grozījumi paredzēja, ka, sākot ar 2017. gadu, cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, noteiks minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) līmeni.

Pret grozījumiem šoruden iebilda nevalstiskās organizācijas, norādot, ka tādējādi tie var kavēt īstenot biedrību un nodibinājumu sociāli atbildīgos mērķus.

Tāpat ziņots, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) iepriekš brīdināja, ka gadījumā, ja pērn apstiprināto minimālās VSAOI noteikšanu nepārskatīs, organizācija vērsīsies ar prasību Satversmes tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!