Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien konceptuāli atbalstīja nākamā gada valsts budžeta projektu, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvara likuma projektu 2016.- 2018. gadam, portāls "Delfi" uzzināja komisijas sēdē.

Pagājušajā nedēļā deputāti pirmajā lasījumā atbalstīja budžetu pavadošos likumprojektus, tostarp solidaritātes nodokļa ieviešanu lielāku algu saņēmējiem, izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kā arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu komerciāla rakstura kultūras pasākumiem un dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumiem.

Tāpat komisija atbalstīja akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, degvielai un elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem u.c.

"Nākamā gada budžets ir valsts iekšējās un ārējās drošības budžets, kas veidots atbildīgi un pārdomāti. Tā sagatavošana noritēja sarežģītos apstākļos," iepriekš atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (V), vēršot uzmanību uz to, ka valdībai bija jārod risinājums, kā kompensēt negatīvo fiskālo telpu 96,8 miljonu eiro apmērā. Tāpat bija jānodrošina finansējums valsts drošībai.

Latvijas 2016. gada budžeta ieņēmumi plānoti 7,368 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 7,655 miljardu eiro apmērā. Salīdzinot ar šā gada Latvijas budžetā plānoto, konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti par 114,2 miljoniem eiro jeb 1,6% lielāki, bet izdevumi pieaugs par 183,2 miljoniem eiro jeb 2,5%

Budžeta deficīts nākamgad plānots 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), tikpat liels deficīts gaidāms arī 2017. gadā, bet 2018. gadā deficītu plānots samazināt līdz 0,8%.

Plānots, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme nākamgad paliks 23% apmērā, bet nodokļu regresivitātes samazināšanai plānots ieviest solidaritātes nodokli, kuru maksās personas, kuru atalgojums pārsniegs valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas "griestus" - šogad tie ir 48,6 tūkstoši eiro gadā jeb aptuveni 4000 eiro mēnesī.

Tāpat nākamgad plānots palielināt neapliekamo minimumu par 10 eiro - no 75 eiro līdz 85 eiro, bet diferencētais neapliekamais minimums tiks ieviests pakāpeniski no 2016. gada līdz 2020. gadam.

Finansējums neatliekamajiem pasākumiem nākamgad veidos 122,097 miljonus eiro, tostarp par 70 miljoniem eiro palielināsies finansējums valsts aizsardzības un drošības stiprināšanai.

Atbilstoši FM prognozēm IKP 2016. gadā pieaugs par 3%, bet inflācijai gaidāms 2% kāpums. Budžeta deficīts plānots 1% apmērā no IKP.

Valsts budžeta likumprojektu plānots Saeimā pirmajā lasījumā skatīt 3. novembrī, savukārt otrais lasījums paredzēts 30. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!