Foto: LETA

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) pauž nožēlu, ka valdība līdz galam nav izpildījusi šovasar ar sociālajiem un sadarbības partneriem parakstīto vienošanos, kurā bija pausta apņēmība jau 2017. gada valsts budžeta kontekstā pārskatīt solidaritātes nodokli.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un LDDK aicina politiķus būt atbildīgiem un pārskatīt solidaritātes nodokli, ņemot vērā, ka būtiski samazinājies tā maksātāju skaitu.

Kā portālu "Delfi" informēja LDDK pārstāve Maija Pētermane, lai gan kopumā solidaritātes nodoklis ir ienesis papildu līdzekļus budžetā, kopumā lielo algu saņēmēju skaits ir samazinājies un līdz ar to ilgākā laika periodā ietekme uz budžetu būs negatīva.

Šāda pieeja neveicina izaugsmi un nodokļu sistēmu padara arvien neizdevīgāku vidējiem un lielajiem nodokļu maksātājiem, min uzņēmēji.

LDDK apkopotie dati liecina, ka līdz ar solidaritātes nodokļa ieviešanu kopējais atalgojums, ko saņem šī nodokļa maksātāji, šā gada pirmajos astoņos mēnešos samazinājies par 18,7 miljoniem eiro.

No šīs summas neiekasētais nodokļu apjoms ir aptuveni 10,2 miljoni eiro, ko veido valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, solidaritātes nodoklis – 6,36 miljoni eiro un iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 3,84 miljoni eiro.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati liecina, ka 1763 cilvēkiem jeb 33% no visiem solidaritātes nodokļa maksātājiem šā gada pirmajos astoņos mēnešos ir samazinājies atalgojums. Savukārt 150 personas vispār vairs nesaņem atalgojumu Latvijā. No šī samazinājuma veidojas neiekasētā nodokļu summa.

Tas, ka 150 personas vairs nesaņem atalgojumu Latvijā, daļēji ir skaidrojams ar to, ka uzņēmumi darbaspēka nodokļu izmaiņu dēļ ir pārstrukturējuši savu darbību, skaidro konfederācija.

Uzņēmējdarbības vides uzlabošanai būtiska ir ne tikai solidaritātes nodokļa pārskatīšana, bet vidēja termiņa nodokļu politikas stratēģijas izstrāde kopumā, pārliecināta LDDK.

Kā portālu "Delfi" informēja LTRK pārstāve Rūta Grikmane, LTRK papildus aicina politiķus pārskatīt arī pērn apstiprināto un no 1. janvāra piemērojamo minimālās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas noteikšanu visām algām, tostarp arī nepilnām slodzēm.

Trešdien valdība ar sociālajiem un sadarbības partneriem vienojās Nodokļu politikas stratēģiju 2017.- 2021. gadam izstrādāt un Ministru kabinetā apstiprināt līdz nākamā gada 1. aprīlim.

Ziņots, ka 2016. gada plānotie ieņēmumi solidaritātes nodokļa kontā ir 23,5 miljoni eiro. Pilnu informāciju par visā 2016. gadā aprēķināto solidaritātes nodokli būs iespējams iegūt nākamā gada martā.

Saeimas pērn atbalstītais Solidaritātes nodokļa likums stājās spēkā šā gada janvārī. Solidaritātes nodokli piemēro darba ņēmēju atalgojuma daļai, kura pārsniedz valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu griestus. Tie patlaban ir 48 600 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!