Foto: LETA

Visas vēlmes uzreiz dzīvē nekad nav iespējams apmierināt. Taču, atceroties par augstākiem mērķiem, vienmēr ir iespējams soli pa solim šos uzdevumus sasniegt, ceturtdien Saeimas debatēs par nākamā gada budžetu norādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V).

Viņa pauda cerību, ka "mēs visi sev atgādināsim par fiskālo disciplīnu, par darbu pēctecību un par saskaņotu valsts izaugsmi".

Saskaņā ar premjeres teikto svarīgākie uzdevumi ir ēnu ekonomikas apkarošana, tiesu sistēmas reformas, izglītības un veselības sistēmu pilnveidošana, pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likuma izstrāde un citi valsts attīstībai svarīgi jautājumi. Tos pēc iespējas labāk īstenojot, esot iespējams nodrošināt Latvijas un ikvienas ģimenes, ikviena cilvēka labklājības pieaugumu.

Tāpat Straujuma salīdzināja valsti ar cilvēka organismu, norādot, ka "valsts budžets ir mugurkauls, kas satur kopā līdzsvarā visu valsts darbības ikdienas mehānismu".

"Budžeta projekts ir izstrādāts maksimāli pēc pašreizējām valsts iespējām tā, lai katrs Latvijas iedzīvotājs būtu ieguvējs," teica Straujuma, piebilstot, ka budžets izstrādāts tā, lai valsts darbības organisms būtu rīcībspējīgs un efektīvs

Budžets tapis, visiem ministriem un ierēdņiem ļoti atbildīgi kopā strādājot vienā komandā, pārliecību pauda premjere.

Par pamatu ņemtas valdības noteiktās prioritātes - tautsaimniecības izaugsme, ģimenes un indivīda dzīves kvalitāte un valsts drošība.

Straujuma uzrunā arī atgādināja, ka, nodrošinot nodokļu politikas stabilitāti un ievērojot iepriekšējo apņemšanos mazināt darbaspēka nodokļu slogu, no 2015.gada 1.janvāra iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme tiks samazināta no 24% līdz 23%. Savukārt iemaksu likme otrajā pensiju līmenī pieaugs no 4% uz 5%.  Bez iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanas valdība nepiedāvā veikt citas būtiskas nodokļu likmju izmaiņas, apliecināja Straujuma.

Tāpat viņa pauda cerību, ka "Liepājas metalurga" darbības atsākšanās varētu būtiski veicināt iekšzemes kopprodukta izaugsmi.

Saeima ceturtdien lemj par 2015.gada valsts budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara likuma projekta atbalstīšanu pirmajā lasījumā.

Jau vēstīts, ka 2015.gada konsolidētā budžeta ieņēmumi paredzēti 7,253 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 7,471 miljardu eiro apmērā apmērā. Salīdzinot ar šā gada budžetā plānoto, ieņēmumi plānoti par 209 miljoniem eiro jeb 2,97% lielāki, bet izdevumi pieaugs par 283 miljoniem eiro jeb 3,9%.

Budžeta deficīts 2015.gadā paredzēts nedaudz lielāks kā šogad - 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!