Foto: morgueFile

Tuvākajā laikā Saeimā varētu tikt iesniegts likumprojekts, kas paredz saglabāt mikrouzņēmumu nodokļa likmi 9% apmērā, sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Atbalstu šai LTRK iniciatīvai jau ir paudusi Latvijas Reģionu apvienība, partija "No sirds Latvijai", partija "Saskaņa", arī citu partiju deputāti," sacīja Endziņš.

Viņš norādīja, ka lielākā daļa Saeimā pārstāvēto politisko partiju gan LTRK organizētajās priekšvēlēšanu debatēs septembrī, gan šobrīd ir paudušas atbalstu mikrouzņēmumu atbalsta pasākumu turpināšanai un tālākai "sīkbiznesa" attīstīšanai Latvijā, tādēļ LTRK prezidijs lēmis aicināt deputātus turēt priekšvēlēšanu solījumus un uzņēmēju priekšlikumu nekavējoties virzīt izskatīšanai Saeimā.

Sabiedrības iniciatīvu platformā "ManaBalss.lv" iedzīvotāju parakstu vākšanu atstāt nemainīgu mikrouzņēmumu nodokļa likmi iniciējušais Kristaps Beķeris informēja, ka šobrīd savākts turpat 3000 Latvijas iedzīvotāju parakstu. Beķeris izteica cerību, ka tiks savākti nepieciešamie 10 000 parakstu un šī iniciatīva deputātiem apliecinās, kāds ir sabiedrības viedoklis jautājumā. Tāpat viņš aicināja politiķus pārtraukt pārbaudīt uzņēmēju pacietību, nākot klajā ar biežiem nodokļu politikas izmaiņu priekšlikumiem un mudinot jaunos un potenciālos darba devējus pamest valsti.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāts, Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Romāns Naudiņš norādīja, ka Latvijā statistiski ir teju vismazākais cilvēku skaits Eiropas Savienībā, kas izveidojuši savus uzņēmumus.

"Mikrouzņēmums ir nebirokrātiska, demokrātiska, viegli saprotama un salīdzinoši lēta uzņēmējdarbības forma, kas saglabājama vismaz uzņēmumos, kuru gada apgrozījums nepārsniedz 100 000 eiro," sacīja Naudiņš.

Viņš pauda personīgu atbalstu iniciatīvas virzīšanai Saeimā un solīja iniciēt diskusijas jautājumā arī nacionālās apvienības frakcijas deputātu vidū.

"Priekšvēlēšanu solījumu laiks ir beidzies, jāsāk solījumus īstenot. Ja visas partijas, kas savās priekšvēlēšanu programmās solīja saglabāt līdzšinējo mikrouzņēmumu nodokļa likmi, darīs un solīto pildīs, būs mikrouzņēmumiem nodokļa likme 9%. Apliecinu, ka partija "Saskaņa" pilnībā atbalsta un darīs visu, lai mikrouzņēmumu nodokļa likme tiktu saglabāta 9% apmērā," sacīja partijas "Saskaņa" deputāts Ivars Zariņš.

"Priekšvēlēšanu solījumu laiks ir beidzies, jāsāk solījumus īstenot. Ja visas partijas, kas savās priekšvēlēšanu programmās solīja saglabāt līdzšinējo mikrouzņēmumu nodokļa likmi, darīs un solīto pildīs, būs mikrouzņēmumiem nodokļa likme 9%. Apliecinu, ka partija "Saskaņa" pilnībā atbalsta un darīs visu, lai mikrouzņēmumu nodokļa likme tiktu saglabāta 9% apmērā," sacīja partijas "Saskaņa" deputāts Ivars Zariņš.

Kopš mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanas 2009.gadā ir atklājušies arī vairāki šīs sistēmas trūkumi, sacīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

Viens no tiem ir mikrouzņēmumu darbinieku zemais sociālais nodrošinājums, kā rezultātā tas negatīvi ietekmē gan minēto darbinieku īslaicīgo pakalpojumu (slimības, bezdarbnieku, maternitātes u.c.), gan pensiju apmērus nākotnē. Tāpat ir secināts, ka mikrouzņēmumu nodokļa režīms nenodrošina godīgu konkurenci visiem uzņēmumiem, jo mikrouzņēmumiem ir būtiski zemākas darbaspēka izmaksas, kas ir viens no būtiskākajiem jebkura uzņēmumu izmaksu posteņiem.

Tāpēc, lai vismaz daļēji uzlabotu situāciju, sākot ar 2015.gadu, ir paredzēta pakāpeniska mikrouzņēmumu nodokļa likmes palielināšana apgrozījumam virs 7000 eiro gadā. Iegūtos papildu līdzekļus no minētās likmes palielināšanas ir paredzēts novirzīt tieši sociālajai apdrošināšanai, tāpēc šobrīd ir sagatavots likumprojekts "Grozījumi mikrouzņēmumu nodokļa likumā", kas paredz mainīt mikrouzņēmumu nodokļa sadalījumu pa konkrēto nodokļu budžetiem, lielāko daļu novirzot sociālajām iemaksām: 2015.gadā - 69,4%, 2016.gadā - 72,4%, sākot ar 2017.gadu - 74,5%.

FM nav saņēmusi no valdības uzdevumu pārskatīt spēkā esošā likuma redakciju, taču ir gatava uzklausīt arī citus alternatīvus viedokļus un piedāvājumus attiecībā uz mikrouzņēmuma nodokļa režīma nepilnību risināšanu, norādīja Jarockis.

Jau ziņots, ka šā gada 24.oktobrī sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" tika sākta parakstu vākšana par mikrouzņēmumu nodokļa likmes saglabāšanu 9% apmērā.

Pagājušā gada novembrī Saeima pieņēma grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz pakāpeniski palielināt mikrouzņēmumu nodokli, sākot no 2015.gada, kamēr 2017.gadā tas sasniegs 15%.

Savukārt pērn, decembrī, Saeima izskatīja deputātu komisijās rosināto likumprojektu, kas paredz turpmākajos gados saglabāt mikrouzņēmumu nodokļa likmi 9% apmērā. Deputāti arī rosināja noteikt uzņēmumu loku, kam varētu piemērot mikrouzņēmumu nodokli 10% un 11% apmērā.

Pašlaik mikrouzņēmumiem neatkarīgi no apgrozījuma apmēra nodokļa likme noteikta 9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!