Foto: PantherMedia/Scanpix
Ietekmīgākās uzņēmēju organizācijas – Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) sarūgtinājusi valdības pieeja 2014. gada valsts budžeta izstrādē. LDDK un LTRK uzskata, ka šajā procesā tiek ignorēta Nacionālajā attīstības plānā 2014- 2020 (NAP) noteiktā prioritāte – ekonomikas izrāviens.

"Jaunās politikas iniciatīvas būtu jāvērtē, par pamatu ņemot NAP vadmotīvu - ekonomikas izrāviens - un prioritāti "Tautas saimniecības izaugsme," uzskata LTRK prezidents Gundars Strautmanis.

Savukārt LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs norāda: ""Ekonomikas izrāviena" sasniegšana ir atkarīga gan no pārdomātas, prognozējamas nodokļu politikas, kur uzsvars jāliek uz darba nodokļa sloga mazināšanu, gan no tā, kādiem pasākumiem fiskālās telpas finanšu līdzekļi tiks sadalīti."

LDDK un LTRK ieskatā, starp jaunajām politikas iniciatīvām jeb valsts institūciju pieteiktajām 2014. gada budžeta prioritātēm nepamatoti daudz priekšlikumu ir orientēti uz publiskā sektora administratīvās kapacitātes stiprināšanu, aizmirstot, ka tam primāri ir nepieciešami ieņēmumi - iekšzemes kopprodukta pieaugums.

Tāpat parādījusies vēlme radīt jaunas darba vietas publiskās pārvaldes sektorā, kas ir pretrunā ar mērķi veidot mazu un efektīvu valsts pārvaldi.

Tāpat uzņēmējus pārstāvošās organizācijas neapmierina Finanšu ministrijas priekšlikums atkāpties no likumā jau nostiprinātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanas grafika.

"Delfi" jau ziņoja, ka otrdien Finanšu ministrija valdībai rosināja nākamgad IIN likmi samazināt nevis par diviem procentpunktiem, bet gan tikai par vienu procentpunktu, tas ir, lēnāk, nekā paredz pērn pieņemtie grozījumi IIN likumā.

"IIN likmes samazināšanai būs pozitīva ietekme uz nodokļa ieņēmumiem, kā valsts, tā arī pašvaldību budžetos vidējā un ilgā termiņā," argumentē LDDK un LTRK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!