Foto: stock.xchng
Valdes locekļu atbildība par nodokļu nomaksu noteikta negodprātīgo uzņēmumu dēļ, portālam "Delfi" pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

Likuma mērķis ir nodokļu nemaksāšanas novēršana un labprātīgas nodokļu samaksas veicināšana, vēršoties tieši pret negodprātīgajiem nodokļu maksātājiem, kuri tīši izvairās no nodokļu samaksas, "pametot savus uzņēmumus kā grimstošus kuģus un šādi vienu pēc otra dibinot jau nākamos", uzsver ministrija.

FM ieskatā regulējumam, kas vērsts uz to, lai izskaustu negodprātīgus krāpšanas gadījumus saistībā ar nodokļu nomaksu, ir absolūti leģitīms mērķis. Turklāt tādējādi arī tiek kropļota veselīga konkurence tirgus dalībnieku starpā.

"Jaunā regulējuma mērķis ir panākt, ka valdes locekļi, zinot tiem paredzēto atbildību par likumā noteikto pienākumu nepildīšanu, rīkosies atbildīgi, un retāk ļaunprātīgi izvairīsies no nodokļu samaksas," skaidro FM un piebilst, ka īslaicīgās grūtībās nonākušiem uzņēmumiem vienmēr ir bijusi iespēja vērsties pie Valsts ieņēmumu dienesta (VID), lai kopīgi meklētu risinājumus.

Saskaņā ar likumu valdes locekļu personiskā atbildība par nodokļu parādiem iestājas tad, ja vienlaikus ir izpildīti pieci izvirzītie kritēriji - uzņēmuma nokavēto nodokļu maksājumu summa pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas (18 tūkstošus eiro), uzņēmumam ir paziņots lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu un ir konstatēts, ka pēc nodokļu parāda izveidošanās nodokļu maksātājs ir atsavinājis aktīvus ieinteresētajai personai. Tāpat jābūt aktam par parāda piedziņas neiespējamību un jākonstatē, ka kapitālsabiedrība nav izpildījusi pienākumu iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu.

FM uzsver, ka likums arī paredz valdes loceklim iespēju novērst nelabvēlīgo seku iestāšanos - iesniedzot uzņēmuma maksātnespējas pieteikumu, vai arī pamatojot objektīvos iemeslus gan maksātnespējas pieteikuma neiesniegšanai, gan apstākļus, kāpēc konkrētajā gadījumā attiecīgais valdes loceklis nebūtu atbildīgs par juridiskās personas nodokļu saistībām.

Par valdes locekļu atbildību lems VID Piedziņas pārvaldes direktors, turklāt lēmuma tiesiskumu vērtēs tiesa.

Pirms regulējuma akceptēšanas gala lasījuma FM izvērtēja normu atbilstību Satversmē nostiprinātajiem principiem: normas leģitimitāti, samērīgumu, alternatīvus risinājuma variantus, un uzskata, ka šis regulējums atbilst Satversmei. Ministrija arī pauž apņēmību atkārtoti skaidrot normas būtību un nozīmi.

Jau vēstīts, ka šā gada uzņēmumu valdes locekļiem noteikta personiska atbildība par nodokļu parādiem. Grozījumi  likumā "Par nodokļiem un nodevām" paredz, ka, izpildoties vairākiem nosacījumiem, Valsts ieņēmumu dienests varēs pieprasīt valdes loceklim segt uzņēmuma nokavēto nodokļu maksājumu saistības.

Partijas "Latvijas attīstībai" pārstāvji paziņojuši, ka iesniegs pieteikumu Satversmes tiesai, lūdzot atzīt par spēkā neesošu tiesību normu par valdes locekļu personīgo atbildību par kavētajiem nodokļu maksājumiem. Norma neatbilst vairākiem Satversmes pantiem, uzsver partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!