Foto: F64
Ekonomikas ministrija 2014. gada valsts budžeta paketē iekļautajiem likuma ”Par valsts sociālo apdrošināšanu” grozījumiem iesniegs priekšlikumus, lai ”mīkstinātu” Finanšu un Labklājības ministriju priekšlikumu no nākamā gada likt maksāt socnodokli bez atlīdzības strādājošiem uzņēmumu valdes locekļiem.

Ekonomikas ministrijas sagatavotie priekšlikumus grozījumiem likumos par „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" un „Par valsts sociālo apdrošināšanu" izstrādāti ar mērķi nodrošināt augstāku valdes locekļu, padomes locekļu un prokūristu sociālo aizsardzību, bet vienlaikus netiktu kavēta jaunu uzņēmumu izveide un attīstība.

" Finanšu ministrijas piedāvātie grozījumi mazajam biznesam var radīt jaunu nesamērīgu nodokļu slogu. Turklāt nav ņemtas vērā vairākas svarīgas nianses, piemēram, iespēja valdes locekļiem strādāt vairākās darbavietās, veicot tajās sociālās apdrošināšanas iemaksas, kas var būtiski mainīt kopējo ainu," norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (deleģējusi RP).

"Delfi" jau ziņoja, ka ceturtdien, 17. oktobrī Saeima atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz, ka gadījumos, kad SIA apgrozījums pārsniedz 7000 eiro gadā, bet šajā uzņēmumā nav neviena algota darbinieka, kas saņemtu vismaz minimālo algu vai arī socnodoklis tiek maksāts no algas, kas ir mazāka par minimālo algu, šo SIA valdes locekļiem, kas strādā bez atlīdzības, būs jāmaksā sociālās iemaksas no minimālās algas.

Ekonomikas ministrijas ieskatā, grozījumos iestrādātās normas prezumē pieņemt tiesību normas, kas paredz nodokļu nomaksu par valdes locekļu negūtiem ienākumiem un nav ņemts vērā fakts, ka ievērojamai daļai mazo SIA, summa, no kuras valdes locekļiem tiktu aprēķināti darbaspēka nodokļi, pārsniedz pat šo uzņēmumu gada ieņēmumus.

Tādēļ Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi priekšlikumus turpmākai diskusijai, kas paredz noteikt, ka SIA valdes locekļiem, īpašniekiem, padomes locekļiem, kuriem netiek maksāta darba alga, nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), jo tas nav saistīts ar sociālo garantiju nodrošināšanu šīm amatpersonām.

Savukārt sociālās iemaksas no minimālās mēnešalgas būtu jāmaksā, ja SIA darbojas ilgāk nekā divus gadus un tā apgrozījums pārsniedz 12 000 eiro. Socnodokļa maksājumi nebūtu jāveic gadījumos, tas par konkrēto personu jau tiek maksāts citā darbavietā vai persona iemaksas veic brīvprātīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!