Foto: Valsts kanceleja

Ceturtdien Ministru kabinets (MK) sanāks uz ārkārtas sēdi, lai aiz slēgtām durvīm turpinātu diskutēt par nākamā gada valsts budžetu un minimālās algas apmēru.

Valdība ceturtdien skatīs noteikumu projektu par minimālās mēneša darba algas noteikšanas un pārskatīšanas kārtību, kā arī turpinās iepazīties ar informatīvo ziņojumu par priekšlikumiem valsts budžeta ieņēmumiem un izdevumiem 2017. gadam un 2017.–2019. gadam.

Vienlaikus veselības ministre Anda Čakša MK iepazīstinās ar informatīvo ziņojumu par iespējām pārņemt ārstniecības iestāžu valsts galvoto aizdevumu atmaksu.

Valdība lems par minimālās mēneša darba algas noteikšanas un pārskatīšanas kārtību, jo, kā skaidro Labklājības ministrija (LM), esošajā minimālās mēneša darba algas noteikšanas un pārskatīšanas sistēmā ir nepietiekama analītiskā bāze, kā arī padziļināti netiek veikts minimālās mēneša darba algas ietekmes izvērtējums uz mazāk kvalificētiem darbiniekiem un viņu ienākumu izmaiņām.

Ministrijas ieskatā diskusijas ar sociālajiem partneriem par minimālās mēneša darba algas apmēru nākamajam gadam ir nepietiekamas.

Minimālās mēneša darba algas apmēru ik gadu nosaka un pārskata, lai veicinātu tautsaimniecības attīstību un nodarbinātības pieaugumu. Plānots, ka līdz ar jauno noteikumu stāšanos spēkā tas notiks elastīgāk un racionālāk.

Ziņots, ka nākamā gada budžets valdības dienaskārtībā ir jau vairākas nedēļas. Kā žurnālistiem otrdien pēc MK sēdes pastāstīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), līdz šim ir panākta vienošanās par visām galvenajām prioritātēm valstī – gan papildu finansējumu izglītības reformu pabeigšanai, gan veselības nozarei rindu mazināšanai.

Ministru starpā gan vēl tiek turpināts darbs pie papildu ieņēmumu avotu meklēšanas vai izdevumu samazināšanas.

Lai gan arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) otrdien pēc valdības sēdes atzinīgi vērtēja budžeta virzību, viņš uzsvēra, ka "kopumā fiskālā telpa ir aizpildīta no mūsu puses".

Ziņots, ka labklājības ministrs Jānis Reirs (V) ierosinājis nākamgad paaugstināt minimālo algu par 37 eiro.

Vienlaikus Ekonomikas ministrijas ieskatā minimālo algu nākamgad varētu palielināt par 10 eiro. Arī Kučinskis paudis, ka minimālo algu nākamgad varētu palielināt par 10 eiro.

Pašlaik minimālā mēneša darba alga Latvijā ir 370 eiro, kas, kā informēja LM, ir zemākā Baltijas valstīs.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pērnā gada decembrī darba ņēmēju skaits, kuriem darba ienākumi ir līdz un minimālās mēneša darba algas apmērā, bija 173,4 tūkstoši jeb 20,2% no darba ņēmēja kopskaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!