Foto: DELFI
Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja minimālais mēneša neapliekamais minimums 2016. gadā ir 75 eiro, paredz valdības otrdien atbalstītais noteikumu projekts.

Tāpat noteikts, ka no šā gada tiek ieviests diferencētais neapliekamais minimums. Tas nozīmē, ka neapliekamais minimums katrai personai atšķirsies atkarībā no ienākumu apmēra.

Iedzīvotājiem ar zemākām algām - līdz 380 eiro mēnesī - neapliekamais minimums būs 100 eiro, bet strādājošajiem ar atalgojumu no 380 līdz 1000 eiro mēnesī neapliekamais minimums, piemērojot Ministru kabineta formulu, pakāpeniski samazināsies, un pie darba algas virs 1000 eiro neapliekamais minimums paliks 75 eiro apmērā mēnesī.

Paredzēts, ka 2017. gadā neapliekamais minimums būs 60 eiro, 2018. gadā - 40 eiro, 2019. gadā - 20 eiro, bet 2020. gadā tas būs nulles apmērā.

Nodokļa atvieglojuma apmērs par apgādībā esošu personu savukārt no 2016. gada tiek paaugstināts par 10 eiro - līdz 175 eiro.

Atvieglojumu vairs nevarēs piemērot par pilngadīgām un darbspējīgām personām, kuras nestudē.

Finanšu ministrijā (FM) iepriekš skaidroja, ka diferencētais neapliekamais minums ļaus mazināt slogu mazo algu saņēmējiem. Tāpat būtisks pagrieziena punkts būs papildu motivācija iedzīvotājiem deklarēt savus ienākumus un iesaistīties darba tirgū.

Pārmaksāto nodokli iedzīvotāji ar zemākām algām var saņemt, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) gada ienākumu deklarāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!