Foto: AFI
Valdība piektdien slēgtajā sēdē atbalstīja valsts galvojumu sniegšanu nākamgad četriem mērķiem kopumā par 124 miljoniem latu – valsts varētu budžetā paredzēt galvojumus studiju un studējošo kreditēšanai, Hipotēku un zemes bankai uzņēmēju atbalsta programmai, kā arī bioetanola ražotnei Rīgas Brīvostā.

Finanšu ministrija ir sastādījusi atbalstāmo valsts vārdā sniedzamo galvojuma pretendentu un to projektu sarakstu prioritārā secībā. Saraksts paredz galvojumu 71 miljona latu apmērā Latvijas Hipotēku un zemes bankai, jo šogad budžetā paredzētais galvojums uzņēmumu konkurētspējas uzlabošanas atbalsta programmas realizācijai) netiks izsniegts. FM ierosināja šo galvojumu paredzēt nākamā gada budžetā.

Tāpat FM rosināja atbalstīt 24 miljonu latu galvojumu SIA "JP Termināls" bioetenola ražotnes un pārkraušanas terminālim Rīgas brīvostā. Šis galvojums bija paredzēts šī gada budžetā, bet netiks izsniegts, tāpēc to plāno paredzēt nākama gada budžetā.

FM skaidro, ka projekta realizēšana veicinās ekonomisko izaugsmi, pieaugs Rīgas brīvostas kravu apgrozījums, radīsies jaunas darba vietas, pieaugs iekšzemes lauksaimniecības produkcijas pieprasījums.

"Ņemot vērā SIA "JP Termināls" vēsturiskos un plānotos finanšu rādītājus, kā arī izteiktos pieņēmumus, var secināt, ka prognozes varētu būt pamatotas un izpildāmas un projekts finansiāli stabils. Līdz ar to no kredītriska novērtējuma viedokļa, kā arī ņemot vērā potenciālo pozitīvo fiskālo ietekmi, ko dos projekta realizācija, projekts kopumā ir atbalstāms iekļaušanai valsts budžeta likumprojektā," skaidroja Finanšu ministrija.

Studējošo kreditēšanai paredzēts galvojums 8,977 miljonu latu apmērā, bet kredītu izsniegšana studiju maksas segšanai – 19,75 miljonu latu apmērā.

Izglītības un zinātnes ministrijai jautājumu par finansējumu projektiem "Latvijas Nacionālā valsts sporta centra "Mežaparks" rekonstrukcijai", "Bobsleja un kamaniņu trases "Sigulda" rekonstrukcijai un Siguldas sporta kompleksa būvniecībai" un "Tenisa centra "Lielupe" rekonstrukcijai" valdība izskatīs tikai veidojot 2013.gada budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!