Foto: Saeimas administrācija
Lai arī balsojumā par 2014. gada valsts budžeta pieņemšanu pirmajā lasījumā to atbalstīja pārliecinošs Saeimas vairākums – 65 deputāti, parlamenta debatēs pašam budžetam, gan to pavadošo likumprojektu paketei, gan arī budžeta apspriešanas procesam tika veltīti daudzi kritiski vārdi.

"Apspriešanai nodotā budžeta īpatnība ir tā, ka tas izstrādāts lielā steigā, nekvalitatīvi un nespēja sasniegt tajā deklarētos mērķus," paziņoja "Saskaņas centra" (SC) deputāts Aleksandrs Sakovskis.

Savukārt opozīcijā esošās ZZS deputāte Dana Reizniece-Ozola pauda: "54% iedzīvotāju ekonomisko stāvokli valstī vērtē kā kritisku; 66% necer atrast labu darbu, un divas trešdaļas nav apmierināti ar valdības darbu. Politiķu maize tiešām nav salda, un sabiedrības vērtējumu varētu pieciest, ja būtu pārliecība, ka budžets ir kvalitatīvs un valdības darbs tiešām uz cilvēku vajadzībām vērsts".

"Mūsu vērtējums, iepazīstoties ar šo nākamā gada Latvijas veiksmes stāsta budžetu, ir tāds, ka valdības darbs ir neapmierinošs un kopumā ļoti vājš. Valdība ir parādījusi, ka tā nespēj sagatavot kvalitatīvu budžetu bez Starptautiskā Valūtas fonda vai citu uzraugu norādēm. Premjers saka, ka budžets ir unikāls. Bet patiesi unikāls budžets ir tikai tādā ziņā, ka tas nākamajam gadam tiek sagatavots eiro. Šis budžets joprojām ir bez mērķa, bez stratēģiskām prioritātēm, bez izpratnes par to, kā Latvijai atgūt cilvēkus, kas dzīvo ekonomiskajā emigrācijā," kritiska bija deputāte.

"Tas ir stagnācijas, nevis ekonomiskā izrāviena budžets!" nesaudzīgs, raksturojot valdības sagatavoto 2014. gada valsts budžetu, bija opozīcijā esošā SC pārstāvis Igors Pimenovs.

Savukārt valdību atbalstošie deputāti uzskatīja par nepieciešamu vērst sēdē klātesošo uzmanību uz budžeta "brāķiem".

"Tā sauktais valdes locekļu nodoklis. Nav īsti saprotams, kāpēc laikā, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) ziņo par budžeta ieņēmumu pārpildi, 2013.gada 9 mēnešos ieņemot vai iekasējot par 197 miljoniem latu vairāk, kā šādā pašā periodā pērn un par 137 miljoniem latu jeb 4% virs plānotā ieņēmumu apjoma, kuru uz šo laika posmu pērn prognozēja Finanšu ministrija un Ministru kabinets virza jaunu nodokļu politiku. Nevis analizējot to, kāpēc ir vērojama uzņēmēju iznākšana no ēnu ekonomikas, bet tieši pretēji - veicinot visa veida mazo uzņēmēju dzīves apgrūtināšanu ar jauniem nodokļiem, turklāt šādā veidā sekmējot to emigrāciju uz tuvākām kaimiņvalstīm. No savas pieredzes varu teikt, ka jau vairāki uzņēmēji, mazie uzņēmēji, ar kuriem esmu ticies šajā periodā un runājis, apsver savu uzņēmumu dislocēšanu Igaunijā, pārreģistrēšanu Igaunijā," sacīja neatkarīgais deputāts Dāvis Stalts.

Reformu partijas deputāti Dainu Kazāku, savukārt, sarūgtinājušas premjera Valda Dombrovska pārstāvētās partijas "Vienotība" manieres: "Arogance un vienošanās nepildīšana no "Vienotības" puses ir nepieļaujama!"

Debatēs gan pozīcijas, gan opozīcijas deputāti solīja aktīvi iesniegt priekšlikumus, lai "labotu" valdības pieļautos "brāķus". Priekšlikumus 2014. gada valsts budžetam un to pavadošajiem likumiem deputāti var iesniegt līdz 18. oktobrim.

Jau vēstīts, ka Saeima šodien budžetu atbalstīja pirmajā lasījumā. 2014.gadā valsts budžeta ieņēmumi plānoti 7,004 miljardi eiro, bet izdevumi - 7,142 miljardu eiro apmērā. Tādējādi valsts budžeta deficīts jeb izdevumu pārsvars pār ieņēmumiem sasniegs 0,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!