Saeima otrdien ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā apstiprinājusi nākamā gada valsts budžeta projektu, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvara likuma projektu 2016.- 2018. gadam. Sēdei tiešraidē un reportāžās varēja sekot līdzi arī portālā "Delfi".

Nākamā gada budžeta projektu pirmajā lasījumā atbalstīja 60 deputāti, bet pret bija 35.

Tāpat deputāti pirmajā lasījumā atbalstīja budžetu pavadošos likumprojektus, tostarp solidaritātes nodokļa ieviešanu lielāku algu saņēmējiem, izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kā arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu komerciāla rakstura kultūras pasākumiem un dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumiem.

Tāpat Saeima skata 24 likumprojektus, kas saistīti ar valsts budžetu. Visiem likumprojektiem Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija aicinājusi noteikt steidzamību, kas nozīmē, ka tie tiktu skatīti divos lasījumos.

Latvijas 2016. gada budžeta ieņēmumi plānoti 7,368 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 7,655 miljardu eiro apmērā. Salīdzinot ar šā gada Latvijas budžetā plānoto, konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti par 114,2 miljoniem eiro jeb 1,6% lielāki, bet izdevumi pieaugs par 183,2 miljoniem eiro jeb 2,5%.

Budžeta deficīts nākamgad plānots 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), tikpat liels deficīts gaidāms arī 2017. gadā, bet 2018. gadā deficītu plānots samazināt līdz 0,8%.

Budžetu pavadošie likumprojekti paredz, piemēram, solidaritātes nodokļa ieviešanu lielāku algu saņēmējiem, izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kā arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu komerciāla rakstura kultūras pasākumiem un dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumiem.

Plānots arī palielināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem, degvielai un elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem u.c.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme nākamgad paliks 23% apmērā, bet neapliekamo minimumu plānots palielināt par 10 eiro - no 75 eiro līdz 85 eiro. Diferencētais neapliekamais minimums tiks ieviests pakāpeniski no 2016. gada līdz 2020. gadam.

Finansējums neatliekamajiem pasākumiem nākamgad veidos 122,097 miljonus eiro, tostarp par 70 miljoniem eiro palielināsies finansējums valsts aizsardzības un drošības stiprināšanai.

Atbilstoši Finanšu ministrijas prognozēm IKP 2016. gadā pieaugs par 3%, bet inflācijai gaidāms 2% kāpums. Budžeta deficīts plānots 1% apmērā no IKP.

Valsts budžeta likumprojektu otrajā galīgajā lasījumā Saeimā plānots skatīt 30. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!