Foto: Shutterstock

Turpmāk valsts atbalstu mājokļu iegādei varēs saņemt arī bez bērniem esoši jaunie speciālisti līdz 35 gadu vecumam, kā arī ģimenes ar bērniem vecumā līdz 23 gadiem, preses brīfingā otrdien informēja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Ministru kabinets (MK) otrdien apstiprināja noteikumu projektu "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei un būvniecībai" un grozījumus MK noteikumos "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā", tādējādi nosakot atbalsta sniegšanas nosacījumus visām programmas mērķa grupām.

Paredzēts, ka Attīstības iespējas finanšu institūcija ''Altum'' jaunās garantijas sāks izsniegt no 1. marta pēc līgumu noslēgšanas ar komercbankām. Pašlaik, kā norādīja Ašeradens, tiek lēsts, ka līgumi varētu tikt noslēgti ar sešām vai septiņām komercbankām.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem aizdevuma saņēmēji varēs būt 18 līdz 35 gadus veci cilvēki ar augstāko vai profesionālo izglītību, kuru apgādībā nav bērnu. Viņiem būs pieejama garantija 20% apmērā no aizdevuma summas, kas nepārsniedz 50 tūkstošus eiro. "Valsts budžets netiek apgrūtināts ar šo programmu," brīfingā teica "Altum" pārstāvis Reinis Bērziņš. Komisijas maksa par garantiju katru gadu būs 4,8% apmērā no garantijas atlikuma.

"Altum" sagaida, ka trīs gadu laikā garantijas tiks piešķirtas vismaz 3300 jaunajiem speciālistiem, un galvojuma apmērs, ko uzņemsies "Altum", būs aptuveni 23 līdz 25 miljoni eiro.

"Altum" garantija ļauj samazināt hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas apjomu komercbankā, tādējādi palīdzot tikt pie mājokļa situācijās, kad ir stabili ienākumi, kas ļauj uzņemties kredītsaistības, bet nepietiek iekrājumu pirmajai iemaksai.

Savukārt iepriekš "Altum" garantijas nekustamā īpašuma iegādei varēja saņemt ģimenes, kurās ir vismaz viens nepilngadīgs bērns (ģimene ar vienu bērnu var pretendēt uz garantiju 10% apmērā no aizdevuma, ar diviem bērniem – līdz 15%, trīs un vairāk bērniem – 20%). Tagad daļa par nepilngadīgu bērnu mainīta, ietverot nosacījumu, ka bērns ir persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu.

Grozījumus noteikumos, kas ļautu mājokļu atbalsta programmā saņemt finansējumu arī profesionālo vai augstāko izglītību ieguvušajiem līdz 35 gadu vecumam, EM rosināja pērnā gada vasarā. Saeima grozījumus galīgajā lasījumā atbalstīja pagājušā gada novembrī.

Jau ziņots, ka valsts atbalsta programma mājokļa iegādei kopš 2015. gada, kad tā ieviesta, līdz šī gada janvāra vidum piešķirtas 7317 mājokļu garantijas par kopumā 50,2 miljoniem eiro.

Plānots, ka līdz ar tiesisko regulējumu tiks veicināta tautsaimniecības izaugsme, piesaistot kā nacionālā tā teritoriālā līmenī personas, kas ieguvušas vidējo profesionālo vai augstāko izglītību un kuras nav vecākas par 35 gadiem, noteikumu projekta anotācijā raksta EM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!