Foto: DELFI

Latvija piektdien Eiropas Komisijai (EK) pārskaitījusi 1,2 miljardus eiro, kas ir lielākā vienā reizē atmaksājamā aizdevuma daļa no savulaik saņemtā starptautiskā aizdevuma, liecina Valsts kases sniegtā informācija.

Pārskaitījums veikts piektdien pulksten 11:00.

Aizņemties jaunus līdzekļus kārtējās aizdevuma daļas atmaksai nav plānots. "EK aizdevums 1,2 miljardu eiro apmērā, kura atmaksa jāveic 2015.gada janvārī, jau ir pārfinansēts ar 2014.gadā veiktiem aizņēmumiem starptautiskajos finanšu tirgos," informēja Valsts kasē.

Vēl šogad Latvija sāks atmaksāt aizdevumu Pasaules bankai - gadā kopumā paredzēts atmaksāt 60 miljonus eiro.

Savukārt nākamā ievērojamā aizdevuma daļa jāatmaksā 2019.gadā - 500 miljoni eiro EK.

Arī pēc aizdevuma daļas atmaksas Valsts kase nepaliks "tukšā". Finanšu ministrijā portālam "Delfi" apliecina, ka pēc aizdevuma atmaksas EK Valsts kases kontos pieejamais finansējums būs pietiekams valsts finansiālo saistību izpildei arī turpmāk. "Valsts kase maksājumu veikšanai nepieciešamo finansējumu vienmēr nodrošina savlaicīgi un pietiekamā apjomā, nepieļaujot līdzekļu iztrūkumu Valsts kases kontos," skaidro ministrijā.

Jāatgādina, ka Latvija pērn pēc vairāku gadu pārtraukuma veiksmīgi atgriezās eiro finanšu tirgos, veicot divas emisijas. 2014. gada janvārī tika emitētas septiņu gadu obligācijas viena miljarda eiro apmērā, un aprīlī tādā pašā apmērā tika emitētas 10 gadu obligācijas. Līdz ar to nodrošināts pietiekami daudz līdzekļu arī starptautiskā aizdevuma daļas kārtējai atmaksai.

Pagājušā gada martā Latvija atmaksāja otro lielāko starptautiskā aizdevuma daļu - EK tika pārskaitīts viens miljards eiro. 

Jau vēstīts, ka starptautiskā aizdevuma programmā Latvija plānoja aizņemties 7,5 miljardus eiro, taču līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos visa summa nebija nepieciešama. Kopumā Latvija programmas ietvaros izmantoja 4,4 miljardus eiro. Aizdevums tiek atmaksāts, parādu pārfinansējot ar jauniem aizņēmumiem finanšu tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!